În peisajul agitat al vieții urbane, ascensorul a devenit un dispozitiv banal, a cărui utilizare este o obișnuință pentru cei mai mulți dintre noi. Îl folosim din reflex și ne dăm seama de rolul important pe care îl are în viața cotidiană, doar atunci când nu funcționează și suntem nevoiți să urcăm pe scări. E drept că și această formă de mișcare are beneficiile sale, însă, puțini renunță la lift pentru urcatul pe scări. De altfel, această nevoie de a folosi un dispozitiv care să le ușureze munca și să îi scutească de efort i-a preocupat pe oameni din cele mai vechi timpuri.
Pentru a vedea cum a evoluat ascensorul de-a lungul timpului, hai, alături de noi, la un scurt periplu prin istoria sa.
Primele referiri documentare
Meritul de a fi gândit și realizat primul dispozitiv folosit pe post de lift aparține matematicianului și fizicianul grec Arhimede, arată cele mai vechi scrieri care fac referire la un astfel de mecanism. Acestea aparțin arhitectului roman Vitruvius, cel care descria un lift primitiv construit de Arhimede în anul 236. Alte documente din Antichitate, dar de dată mai recentă fac referire la alte dispozitive acționate de forța umană sau de animale de tracțiune. Spre exemplu, la Colosseum, erau folosite niște cabine care urcau în arenă animalele și gladiatorii, dintr-o rețea de tuneluri subterane. Acestea erau trase de sclavi, cu ajutorul funiilor și al unor contragreutăți.
Lifturile în Evul Mediu
O altă scriere care amintește de un dispozitiv de ridicare similar unui ascensor este „Cartea Secretelor”, a inginerului Al Ibn al-Khalaf Murd. Apărută în anul 1000, lucrarea descrie, în detaliu, un astfel de dispozitiv, pe care soldații îl foloseau pentru ridicarea „berbecului” folosit la spartul porților cetăților atacate.
În Evul Mediu, ascensoarele au început să fie tot mai des folosite în palatele din Franța și Anglia. Acestea funcționau cu ajutorul unor sisteme de scripeți, însă momentul de cotitură l-a constituit inventarea sistemului acționat cu șurub, care stă la baza ascensoarelor moderne.
Și Ludovic al XV-lea s-a arătat foarte interesat de ascensoare, astfel că a comandat unul special, construit la palatul Versailles pentru una dintre iubitele sale. Mai târziu, în 1743, și-a comandat un alt lift care să facă legătura între apartamentul său și cel al amantei.
Primul ascensor comercial
Primele ascensoare care semănau cât de cât cu lifturile din ziua de azi au apărut în secolul XIX. În prima jumătate a secolului, au fost aduse o serie de modificări și îmbunătățiri iar, în anul 1857, compania Otis Elevator primea prima comandă pentru un lift de persoane. Acesta, un ascensor hidraulic, a fost primul elevator comercial din lume, și a fost instalat într-un magazin de 5 etaje de pe Broadway.
Un important pas în acest domeniu a fost făcut în 1863, când William Miller inventa primul ascensor care avea coloană de suport elicoidală, care avea marele avantaj că împiedica prăbușirea cabinei. Ulterior, tot pentru un grad mai ridicat de siguranță a pasagerilor, au început să fie utilizate uși de fier.
Apariția liftului electric
Ideea unui lift acționat de curentul electric a apărut în 1878 și a aparținut specialiștilor de la compania Siemens. Producția ascensoarelor electrice a luat avânt 9 ani mai târziu, și, la începutul secolului XX, au apărut primele ascensoare care nu mai aveau nevoie de personal de deservire. Funcția personalului a fost preluată de banalul buton prin care ascensorul poate fi comandat, invenția aparținând tot companiei Otis Elevator.
În România, prima și cea mai cunoscută companie de ascensoare este MP IFMA, care oferă o gamă largă de servicii. Asociațiile de locatari și administratorii clădirilor de birouri pot găsi cu ușurință ascensoare MP IFMA la prețuri bune, avand cea mai mare retea de sucursale din țară si în București, asigurand garanția unor servicii de calitate.