Copiii sunt mari amatori de dulciuri și probabil de multe ori te afli în postura de a nu ști ce să le oferi și cum să le alini poftele. Sănătatea celor mici este strâns legată de alimentația lor zilnică, așa că te încurajăm să te informezi constant în legătură cu ceea ce au voie sau nu să consume. Descoperă în acest articol 3 idei inspirate de gustări dulci, pe care să le ai în vedere atunci când ești în impas.
Dulciuri cu măsură
Orice copil tânjește la o gustare dulce din când în când, dar cel mai important lucru este să nu facă din aceste pofte un obicei. Permite-i celui mic să mănânce dulciuri doar ocazional și explică-i de ce consumul excesiv de zahăr nu este bun pentru sănătate. Dar ce îi dai totuși atunci când consideri că are voie de un dulce mic?
Noi credem că cele mai iubite dulciuri si bomboane cu ciocolata sunt cele din ingrediente simple, care ne amintesc de-a lungul anilor de copilărie și momentele de joacă nesfârșită, fără griji. Bomboane cu dulcețuri fel de fel învelite în ciocolată, sufleuri și jeleuri de fructe, batonașe cu arahide, cacao sau halva, bomboane cu bezea, fondant sau lapte de pasăre.
Bunătăți făcute în casă
Pe cât de mult posibil este bine să le oferi copiilor dulciuri făcute în casă. Acestea sunt mai sănătoase pentru că știi exact ce conțin și poți căuta rețete în funcție de nevoile specifice ale copilului tău. Spre exemplu, dacă cel mic are intoleranță la lactoză, vei ști ce să faci și cum să înlocuiești anumite ingrediente pentru a prepara un dulce care să nu-i creeze probleme celui mic.
Un alt avantaj al dulciurilor făcute în casă este faptul că poți înlocui ingredientele standard cu unele mai sănătoase sau cu mai multe proprietăți nutritive pentru organism. Spre exemplu, poți înlocui făina de grâu cu variante integrale precum făina de ovăz, orez, hrișcă, sau cu alte tipuri de făină, precum cele de migdale, cocos sau tapioca.
Zahărul poate fi scos din rețete și compensat de îndulcitori mai puțin nocivi, precum siropul de arțar sau agave, mierea, curmalele pasate. Totodată, unele dulciuri pot fi aromatizate în alte feluri: plăcinta de mere poate fi preparată fără zahăr, scorțișoara și nucșoara conferindu-i un gust deosebit; brioșele simple pot fi îmbogățite cu struguri copți, iar blatul poate fi cu banane, pentru a se lega cum trebuie.
Pregătește copiilor dulcețuri și gemuri din fructe coapte și moi, fără zahăr suplimentar, adăugând suc de mere. Acesta conține pectină, substanța naturală care leagă siropul. Din fructele mai tari de sezon prepară compot fără zahăr, o gustare delicioasă, fie caldă sau răcoritoare. Ce rămâne poți folosi la prăjituri.
Variante naturale
Dulciurile cele mai bune din punct de vedere nutrițional sunt cele naturale, neprocesate, care prezintă zaharuri de la sine și sunt benefice pentru organism. Fructele proaspete, o linguriță de miere, câteva fructe uscate sau nuci sunt alternative sănătoase și recomandate pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici.
Îi poți prepara copilului sucuri de fructe și legume, cu multă pulpă, salate de fructe cu un strop de vanilie și miere sau sirop natural, biscuiți simpli cu ingrediente organice și bucăți de fructe sau iaurt cu puțină miere și fructe. Un desert la cuptor cu mere coapte și scorțișoară sau pere poșate cu mirodenii reprezintă delicii fără compromisuri.
Ai grijă de alimentația copilului tău și oferă-i întotdeauna dulciuri cu moderație, din ingrediente cât mai bune și mai naturale!