Dacă îți dorești o carieră în medicină și iei în considerare stomatologia, felicitări! Te îndrepți către o carieră fascinantă, interesantă, însă și cel puțin provocatoare; e important să rămâi realist și să depășești ideile romantate despre acest mediu. Vei avea de lucrat cu afecțiuni precum cancerul oral și parodontoza, va trebui să operezi și să înveți să fii empatic – nu doar profesionist – cu pacienții tăi. În fond, să fii dentist înseamnă nu doar că vei trata afecțiuni orale, ci și că munca ta le va reda oamenilor încrederea în ei înșiși.
Dacă ești deja ferm convins că vei merge pe acest drum, ți-am pregătit o listă cu 5 lucruri pe care să le bifezi înainte de a aplica la o facultate de medicină dentară:
1. Perfecționează-ți științele exacte. Da, ne referim la chimie și biologie mai ales. Indiferent de specializarea la care ai fost la liceu, va trebui să te pregătești intens la aceste materii; dacă ai fost la un profil de științe ale naturii, îți va fi mai ușor.
Însă dacă ai fost la filologie sau științe sociale, asigură-te că nu lași pregătirea pentru facultatea de medicină dentară pe ultima sută de metri. Poți participa chiar și la cursuri stomatologie care să te pregătească pentru admiterea la facultate, dar care să îți și arate cum este viața de stomatolog.
2. Stai în umbra unui dentist. Să fii un „învățăcel” al unui stomatolog acreditat te va ajuta mai mult decât crezi: poți ruga pe cineva să te lase să fii intern în vederea pregătirii pentru facultate.
Nu doar că vei vedea cum este, de fapt, munca unui stomatolog în realitate, însă vei reuși să vezi responsabilitățile zilnice ale jobului, interacțiunea cu diferiți pacienți, te vei acomoda cu mediul și vocabularul.
3. Gândește-te de ce vrei să fii dentist. Facultatea de medicină dentară nu este una ușoară, scurtă și nici accesibilă întotdeauna – de aceea trebuie să te asiguri că îți dorești asta cu adevărat.
Gândește-te la motivele care stau în spatele deciziei tale: dacă vrei să devii medic ca să ajuți oameni și pentru că ești pasionat de știință, vei face alegerea bună. Dar dacă vrei să devii medic pentru că asta își dorește familia ta, ar trebui să îți regândești opțiunile.
4. Vorbește cu alți studenți. E extrem de important să îți formezi și consolidezi legături cu oameni care deja sunt în mediul dentar, și cel mai bine este să începi chiar cu studenții mai mari; îi poți găsi ușor în grupurile facultăților și roagă-i să îți povestească experiența lor.
5. Documentează-te și organizează-te. Este vital să alegi facultatea de medicină dentară care corespunde nevoilor tale, deci fă un research serios înainte de a aplica – și pregătește-te intensiv pentru admitere. Și învață de pe acum să îți organizezi corect timpul, pentru că să fii dentist înseamnă să reușești să te organizezi, însă până atunci, chiar și facultatea îți pune disciplina la încercare.
Bonus: fii pregătit să acumulezi informație continuu. Ai terminat facultatea de medicină dentară, te-ai angajat și gata – te gândești că „școala” s-a terminat? În realitate, lucrurile nu stau întocmai astfel.
Dacă vrei să lucrezi în mediul stomatologic, trebuie să accepți de pe acum faptul că vei fi într-un continuu proces de perfecționare și învățare. Practic…școala nu se termină niciodată. Va trebui să faci un curs implantologie sau mai multe, va trebui să participi la seminarii odată la ceva vreme, va trebui să îți dai „upgrade” la informații constant.
Motivul? Din fericire, universul stomatologic este în continuă evoluție: apar zilnic tehnici noi de lucru, tehnologii inedite, aparatură premium – și toate acestea necesită învățare și repetare pentru a fi deprinse.
Deci, să devii stomatolog este un proces de învățare de cursă lungă – iar educația nu se termină, nicidecum, odată cu finalizarea studiilor; trebuie să te înveți de pe acum să fii în permanență deschis la învățare, dar și să îți asumi că în întreaga ta carieră va trebui să deprinzi noi cunoștințe.