Cafea Arabica sau Robusta. Care este cea mai bună și ce alegem?

Cum să începi să descrii lumea cafelei? Pe de o parte, există doar două tipuri principale – Arabica și Robusta. Pe de altă parte, multitudinea de plantații, zone geografice și țări producătoare de cafea, metode de prăjire și preparare înseamnă că există un număr mare de tipuri de cafea.

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, producând 51,5 milioane de pungi anual. Vietnam, Columbia și Indonezia exportă, de asemenea, multă cafea. Două treimi din producția mondială provine din aceste patru țări. Locuri relativ importante de pe harta cafelei sunt ocupate și de Honduras, Etiopia, India, Peru și Mexic. Totuși, cafeaua este cultivată într-un total de aproximativ 50 de țări din întreaga lume, de la Paraguay, Madagascar și Nepal, până la Trinidad și Tobago.

Arabica și Robusta – diferențe între cele mai importante două tipuri de cafea

Se dovedește, însă, că din punctul de vedere al iubitorilor de cafea, alegerea nu se reduce pur și simplu la unul dintre aceste două tipuri de cafea. Totul este mult mai interesant.

Să începem cu diferențele dintre cafea Arabica și Robusta. Aceste două tipuri de cafele domină aproape complet lumea cafelei, dar până la trei sferturi din cultivare este Arabica. Acest lucru se datorează faptului că gustul este mai nobil, mai bogat și mai delicat decât Robusta, deși acest lucru are două laturi – este, de asemenea, mult mai dificil și mai delicat de crescut. Cerințele sunt cu adevărat mari: are nevoie de căldură, dar este sensibilă la prea multă căldură, se simte cel mai bine la tropice, dar numai la altitudini între 600 și 2000 de metri deasupra nivelului mării.

Arabica crește cel mai bine în sol vulcanic bine hidratat, în locuri destul de umbrite, deoarece are nevoie doar de două ore de soare pe zi. Provine din Etiopia, este cultivată în Brazilia, Columbia, Java și Africa Ecuatorială. Este cel mai gustos tip de cafea, dar în același timp și cel mai scump.

Pe de altă parte, Robusta are mai puțină aromă decât Arabica, este mai degrabă amară, dar conține aproape de două ori mai multă cofeină, ceea ce pentru mulți oameni reprezintă un avantaj serios. De asemenea, nu are nevoie de condiții atât de sofisticate de creștere.

Cele mai multe culturi de robusta se găsesc în Africa centrală și de vest, Brazilia și părți din Asia de Sud-Est, inclusiv. în Indonezia și Vietnam. De exemplu, în această din urmă țară, din cauza condițiilor climatice predominante, Robusta este cultivată aproape exclusiv.

Ce cafea dintre Arabica și Robusta să alegi?

Desigur, fiecare iubitor de cafea va spune că Arabica este mai bună. Totuși, ideea este că Arabica și Robusta sunt diferite, dar se și completează perfect. O mulțime de variante de cafea disponibile pe piață sunt amestecuri din aceste specii, permițându-ți să scoți în evidență avantajele ambelor tipuri.

Specialiștii știu ca fiecare tip de cafea trebuie prăjit ușor diferit pentru a obține cele mai bune rezultate din boabe. Cu toate acestea, există mai multe modalități de bază de a prăji cafeaua. În general – cu cât boabele sunt mai ușoare după ardere, cu atât va fi mai delicată infuzia.