Criterii de care să ții cont când alegi un notebook pentru gaming

Dacă vrei să îți cumperi un notebook pentru gaming, cu siguranță va trebui să citești toate informațiile din acest articol, pentru a putea lua decizia corectă. Notebook-urile pot arăta toate la fel, așa este foarte ușor să omiți aspectele cu adevărat important și să constanți că achiziția ta nu este exact ceea ce îți doreai. 

Principalul detaliu prin care se diferențiază notebook-urile de gaming este că sunt proiectate pentru a face față sarcinilor dificile, care necesită atât CPU dar și GPU, în timp ce laptopurile obișnuite trebuie să facă față sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe net, introducerea unor informații în programe dedicate, editarea de documente sau fotografii, etc. 

Când vine vorba despre laptopuri performante de gaming, ne așteptăm la performanțe ridicate, plăci grafice dedicate, procesoare de mare viteză, mai mult RAM și mecanisme avansate de răcire. 

1.Ecranul

Vorbim aici despre dimensiune și rezoluție, care pot ajuta sau pot afecta experiența de joc. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât mai mulți pixeli se vor afișa pe ecran, iar asta înseamnă automat, o imagine mai clară. Laptopurile de ultimă generație pot avea ecrane de 1220p în locul standardului 1080p. Rata de împrospătare este importantă deoarece ajută la o vizualizare mai ușor de urmărit a imaginilor de pe ecran. Multe ecrane pentru laptopuri de gaming au rate de refresh de 120 sau 144 Hz. Dimensiunea ecranului poate varia, la rândul ei, iar cele de 15 și 17 inchi sunt cele mai apreciate. 

2.Procesorul

Denumit în mod uzual CPU (Unitatea Centrală de Procesare), procesorul este creierul oricărui calculator. Procesorul trimite instrucțiuni tuturor celorlalte componente, iar cel mai des întâlnit este cel creat de Intel. Jocurile de ultimă generație solicită foarte mult un procesor, fiind nevoie de o viteză fulgerătoare. Specificațiile procesorului sunt foarte ușor de verificat înainte de a face achiziția, așa că asigură-te că ai găsit exact ce ai nevoie. 

3.Memoria – RAM

Este memoria pe termen scurt a calculatorului, fiind responsabilă pentru stocarea datelor pentru programele care sunt utilizate în același timp. Un laptop obișnuit are, în general, o memorie între 4 și 8 GB de RAM, în timp ce laptopurile de gaming, au memorii între 8 și 16 GB de RAM. Un model de top, poate avea chiar și 32 de GB de RAM, dar această valoare poate fi puțin exagerată chiar și pentru un laptop de gaming bun. Cu cât memoria este mai mare, cu atât și prețul este mai mare, așa că trebuie să stabilești foarte clar care sunt nevoile tale. Se poate ca un RAM de 32 de GB să fie într-adevăr o investiție prea mare, care nu se justifică în momentul actual. 

4.Placa grafică

Cunoscută și sub denumire de placă video sau GPU, placa grafică este piesa de hardware responsabilă pentru redarea videoclipurilor și imaginilor care sunt afișate pe ecran. Placa grafică primește instrucțiuni specifice de la procesor și le transformă în informații vizuale. În mod normal un laptop obișnuit are o placă grafică integrată care este încorporată pe același cip ca procesorul și utilizează aceeași memorie RAM ca acesta. Deoarece ambele componente sunt situate pe același cip, prioritate va avea întotdeauna procesorul în fața plăcii grafice. 

5. Sistemul de răcire

Toate tipurile de laptop au mecanisme de răcire proprii, deoarece este nevoie menținerea unei temperaturi optime în interiorul laptopului. Laptopurile nu produc prea multă căldură în interiorul lor, din acest motiv, au sisteme de răcire mai puțin avansate decât laptopurile de gaming. Acestea din urmă au procesoare și plăci grafice care consumă multă energie și produc multă căldură. Ca atare, vor avea montate ventilatoare multiple și de mare viteză.