Amenajarea in stilul traditional romanesc a inceput sa fie tot mai populara in randul oamenilor care vor sa simta si sa retraiasca istoria proprie, asa ca majoritatea cauta sa se informeze in detaliu cu privire la caracteristicile importante ale stilului. Proiectul este unul destul de dificil, pentru ca nu prea exista multe modele si reguli in acest sens, dar si pentru ca piesele de mobilier si decoratiunile pur romanesti se gasesc cu dificultate.
Cand se vorbeste despre stilul traditional romanesc, trebuie sa se aiba in vedere elementul central, lemnul, decoratiunile viu colorate si diferite obiecte religioase, credinta implinind modul de a trai al strabunilor. Daca vrei sa creezi o insula de romanism la tine acasa, atunci trebuie sa iei in considerare aceste lucruri si sa incerci sa le aplici in asa fel incat sa obtii confortul de care ai nevoie, pe langa un aspect senzational, care va fi apreciat de toti cei care iti vor trece pragul casei.
Iata cateva idei pentru a amenaja un living in stilul traditional romanesc!
- Piesele de mobilier trebuie sa fie 100% din lemn, sa fie simple, dar masive si nu foarte confortabile, comparativ cu mobila moderna. O canapea fixa, cu lada dedesubt pentru a adaposti diferite obiecte, va completa intregul. Poti picta pe tablii un motiv traditional pentru a obtine un efect deosebit. Culorile naturale sunt ideale pentru acest tip de amenajare;
- Covorul trebuie sa fie la mare cinste intr-o astfel de incapere. Poti alege unul cu motive geometrice, floral sau cu siluete de oameni si animale sau poti consulta gama de modele diferite de covoare de pe Hornbach.ro, un site care pune la dispozitia tuturor clientilor produse de calitate superioara, care pot completa perfect orice interior, indiferent de stilul ales pentru amenajare. Ar fi bine sa nu aglomerezi dusumeaua cu o multime de piese traditionale si sa optezi pentru un singur covor, realizand o atmosfera primitoare si aerisita;
- Păturile mițoase, călduroase, sau cele realizate din alte materiale impletite unele de altele trebuie sa troneze la mare cinste pe canapea si pe fotolii sau pe diferite alte obiecte de decor, cum ar fi lada de zestre, obiect ce poate fi pus la fereastra. Alege cateva fete de perna inflorate si niste stergare pe care sa le poti agata pe perete. Materialele cele mai populare trebuie sa fie lana, inul, canepa, iuta sau bumbacul;
- Intr-adevar, decoratiunile fac diferenta, asa ca opteaza pentru niste obiecte din lemn, pe care le poti gasi prin targurile cu specific romanesc, indiferent ca este vorba despre blide sau linguri frumos pictate, sau pentru statuete din ceramica, realizate de un artizan renumit sau doar de o persoana dornica de a transmite mai departe parti din folclor. Nu uita de ghivecele cu muscate la ferestre!
- De pe perete nu vor lipsi icoanele sau candelele pozitionate oarecum la vedere, deoarece credinta crestina a fost cea care a dat speranta romanilor din cele mai vechi timpuri, aceste obiecte fiind nelipsite din casele lor. Pentru a reusi sa imprimi stilul traditional romanesc, trebuie sa tii cont si de acest aspect.
In concluzie, daca vrei sa-ti amenajezi livingul la fel ca odinioara, nu ezita sa descoperi spiritul pur romanesc si sa-l aduci la tine acasa. Mobilierul deosebit din lemn, scoartele tesute la razboiul de tesut, stergarele agatate de perete, icoanele, paturile calduroase din lana, covoarele moi, pernele inflorate si ghivecele cu muscate sunt elementele care iti vor garanta succesul.
Surse foto:
shutterstock.com