Pentru copii, importanța unei zone dedicate studiului în propria locuință este evidentă – cu atât mai mult cu cât școala online pare să devină noul trend al zilelor noastre!
Pentru ca efectuarea temelor și a proiectelor pentru diverse materii de studiu să fie mai plăcută, părinților le revine responsabilitatea de a amenaja acasă un spațiu în care micii elevi să învețe în liniște. Iată 5 sfaturi în acest sens:
1. Alege un loc mai retras din casă
Majoritatea copiilor au nevoie de un mediu calm, fără factori perturbatori, pentru a se ocupa de temele primite de la profesori. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să le amenajezi o cameră de studiu este să te gândești la un loc mai restras din locuință. Poate fi vorba despre un dormitor poziționat departe de zgomotul din trafic sau chiar de mansarda folosită, până nu de mult, ca spațiu de depozitare. Dacă cel mic are propria sa cameră, ia în considerare și amplasarea biroului său de studiu aici.
2. Optează pentru mobilier ergonomic
Postura adoptată de copii în timp ce-și fac lecțiile trebuie să fie cât mai corectă, din acest motiv este esențială alegerea unui mobilier ergonomic, care să le asigure un confort sporit în timpul folosirii. Așadar, în afară de un birou potrivit dimensiunii spațiului în care este așezat, orientează-te și către acele scaune de birou pentru copii cu înălțime ajustabilă, cu spătar reglabil și cu cotiere. Eventual, optează pentru un model cu roți care să-i permită micuțului să se deplaseze ușor și rapid de la birou către imprimantă sau către biblioteca din cameră.
3. Organizează spațiul astfel încât să beneficieze de suficientă lumină
Lumina joacă un rol extrem de important în proiectul de amenajare a unei zone de studiu pentru școlari. În primul rând, esențială este lumina naturală de care cel mic poate beneficia dacă biroul este poziționat lângă fereastră. Pe de altă parte, contează la fel de mult și lumina artificială, extrem de utilă în zilele înnorate sau în serile de studiu. Lămpile de birou cu picior reglabil sunt ideale pentru micuți, la fel și cele cu sistem de prindere pe bază de clips.
4. Selectează cu atenție paleta cromatică
Deși ai putea crede că nuanțele tari fac deliciul unui spațiu de studiu pentru copii, psihologii și designerii de interior susțin exact contrariul și recomandă părinților ca, pentru această zonă, să mizeze pe o paletă cromatică neutră. Motivul este cât se poate de evident, credem noi; copiii nu vor fi astfel distrași de la realizarea lecțiilor de obiectele decorative colorate. În plus, îți spunem un pont: se pare că maroul și galbenul stimulează puterea de concentrare și activitatea cerebrală, așa că le poți folosi pentru amenajarea spațiului de învățare de acasă.
5. Integrează în zona de studiu accesorii de depozitare și organizare
Un birou organizat le va permite micuților să găsească mai rapid obiectele de care au nevoie, astfel temele nu vor mai fi privite ca pe o corvoadă. De aceea, o idee foarte bună este să integrezi în camera de studiu accesorii de depozitare și organizare, cum ar fi suporturi pentru pixuri, rafturi pentru expunerea cărților și a manualelor școlare sau sertare pentru obiectele utilizate mai rar.