Copilului îi place să se joace; este firesc pentru el. Mai mult decât atât, jocul reprezintă o experiență fundamentală în întreg procesul de învățare, iar jucăriile sunt mai mult decât simple obiecte, sunt camarazi de încredere în primii ani de viață ai micuțului.
Cu toate acestea, datorită ofertei foarte mari de jucării, alegerea celor potrivite nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Vom vedea în continuare care sunt principalele elemente de luat în considerare atunci când cumperi o jucărie.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când cuperi o jucărie?
Preferințele copilului
Înainte de a cumpăra o jucărie, trebuie să evaluezi dacă aceasta va fi distractivă pentru copil, în funcție de gusturile și preferințele sale. Acest criteriu este foarte important, deoarece plăcerea este esențială în cazul jocului. Dacă nu se va îndrăgosti de ea din prima, cel mai probabil, oricât de frumoasă ar fi, jucăria va ajunge abandonată undeva într-un colț al camerei.
Siguranța jucăriilor
Pentru a evita riscul de sufocare, strangulare și rănire, unele jucării trebuie evitate înainte de vârsta de 3 ani, inclusiv cele cu piese mici sau echipate o frânghie sau sfoară lungă, ca de exemplu mașinuțe sau trenulețe care pot fi trase.
Stadiul de dezvoltare al copilului
Pentru a fi interesantă, jucăria trebuie să reprezinte o mică provocare pentru copil, rămânând totuși accesibilă din perspectiva utilizării sale. Dacă jocul este prea ușor, copilul mic se va plictisi rapid. Pe de altă parte, dacă jocul este prea complex, acesta poate deveni o sursă de frustrare, iar copilul poate să nu-l mai folosească, chiar și atunci când are abilitățile necesare.
O jucărie prea avansată poate afecta și stima de sine. Într-adevăr, dacă nu reușește niciodată să se descurce bine, copilul mic se va vedea de-a lungul timpului ca fiind insuficient de bun.
Versatilitatea jucăriei
Jucăriile cu care este posibil să se joace în moduri diferite sunt, de ce mai multe ori, semnificativ mai atractive pentru cei mici, deoarece îi permit acestuia să imagineze noi forme de joc. În schimb, jucăriile care oferă o singură posibilă activitate (de exemplu, punerea unei forme într-o gaură sau apăsarea unui buton pentru a asculta o melodie), în general, nu reprezintă atracții pe termen lung.
Cuburile de construcție sunt un bun exemplu de jucărie versatilă. Într-adevăr, micuțul poate, la început, să le ia și să le arunce. Ulterior, poate doborî turnurile pe care le-ați făcut împreună și, mai târziu, își va construi propriile propriile turnuri.
Simplitatea jucăriei
Ca regulă generală, orice jucărie trebuie să fie ușor de utilizat. Chiar dacă copilului îi place să se joace cu părinții, el trebuie să se poată distra cu jucăria sa fără a fi nevoie întotdeauna să fie ajutat. Altfel, nu se va distra.
Prețul jucăriei
Prețul este, de asemenea, un factor de luat în considerare atunci când alegi o jucărie. În general, este posibil să găsești jucării care să se potrivească bugetului stabilit ținând cont de criteriile menționate mai sus. Mai mult, jucăriile scumpe nu sunt întotdeauna cele mai interesante. Acesta este adesea cazul jucăriilor care prezintă caracterul unui film popular, deoarece moda influențează adesea prețurile. Jucăriile educaționale sunt, de asemenea, în general mai scumpe.
Sunt necesare jucăriile educative?
Deși pot fi interesante, jucăriile educaționale nu sunt esențiale pentru copilul care urmează un proces de învățare și dezvoltare normal. Activitățile sale zilnice asigură dezvoltarea generală armonioasă.
De exemplu, motricitatea fină se dezvoltă atunci când folosește o lingură și își pune ciorapii. În mod similar, limbajul său se dezvoltă în timpul interacțiunilor cu părinții și cu persoanele din jurul său. Simplul fapt de a căuta o un obiect în cutia de jucării îi dezvoltă spiritul de observație.
Când copilul se poate distra cum dorește cu o jucărie, se distrează pe lângă faptul că are ocazia să învețe. În acest sens, toate jucăriile au potențial educațional.
Cu toate acestea, nu putem să subestimăm importanța jucăriilor educative. În funcție de vârsta copilului, poți opta pentru diverse accesorii care să îl sprijine pe copil în dezvoltarea unor abilități.
De reținut!
- Cu cât o jucărie este mai versatilă și necesită o participare activă, cu atât copilul este mai dornic să o folosească, pentru că o poate folosi în moduri diferite.
- Jucăriile educaționale pot fi interesante, dar nu sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor. De fapt, orice jucărie poate deveni educativă în funcție de utilizarea acesteia.
- Luând în considerare preferințele copilului, abilitățile și tipurile de jucării pe care le are deja, vei reuși să alegi jucăria potrivită.
Nu uita, la Bekid.ro găsești jucării pentru copii de toate vârstele!