Scurgerile din acoperiș: cum le eviți?

Scurgerile din acoperiș reprezintă o problemă serioasă pentru orice locuință, fie că este vorba de o casă mai veche, fie că este vorba despre o construcție nouă și modernă, dar cu un sistem pluvial defectuos. Această neplăcere poate provoca o serie de pagube, motiv pentru care măsurile trebuie luate din timp. Iată câteva lucruri care te pot ajuta să eviți scurgerile din acoperiș și efectele acestora.

Instalează burlane și jgheaburi de calitate

Motivele pentru care se produc scurgeri din acoperiș pot fi multiple: starea burlanelor, calitatea acoperișului sau condițiile meteo foarte dure. De aceea, îți recomandăm să verifici starea actuală a sistemului de colectare a apei de pe acoperiș și în cazul în care există unele defecțiuni, să montezi un sistem pluvial de calitate format din jgheaburi și burlane din PVC sau metalice. 

Burlanele și jgheaburile au rolul de a colecta eficient apa de ploaie și de a o aduce la sol, în vederea deversării în canalele și rigolele colectoare. Atâta timp cât sistemul pluvial cu aceste componente este unul care funcționează eficient, poți evita scurgerile din acoperiș și infiltrațiile de apă de la nivelul solului.

Proiectează corect acoperișul casei

O altă modalitate prin care poți evita scurgerile din acoperiș este să proiectezi casa cu un acoperiș cu o pantă corespunzătoare. În general, acoperișurile drepte sunt mai vulnerabile atunci când vine vorba despre ploi și acumularea apei, pentru că apa de ploaie nu este eliminată în acest caz la fel de eficient precum în cazul unui acoperiș înclinat. 

Taie copacii sau crengile copacilor care ajung pe casă

Ramurile copacilor pot deteriora acoperișul, mai ales pe timp de ploaie, furtuni și ninsoare. De aceea, îți recomandăm să te asiguri că ramurile acestora nu ating acoperișul, iar dacă acest lucru se întâmplă poți să tai copacul sau să scurtezi crengile.

Folosește materiale de calitate în construcția acoperișului

Tabla este unul din materialele foarte rezistente împotriva intemperiilor, dar există și alte materiale de calitate care se pot folosi în construcția acoperișurilor. Desigur, în afară de calitatea materialelor (structura acoperișului, învelitoarea, materialul izolator și materialul exterior) este important ca montarea acoperișului să se facă în mod corect. Pentru aceasta, alege o echipă de profesioniști în montarea sau repararea acoperișului, pentru a te bucura de calitate în montaj și de calitate la nivelul materialelor alese pentru acoperiș.

Înainte de anotimpul ploios verifică starea acoperișului

O cauză semnificativă a scurgerilor de apă constă în nivelul de deteriorare al învelitoarei. Din cauza trecerii timpului, acoperișul ce a fost supus unor fenomene ale naturii se poate degrada; țiglele se pot sparge sau fisura. Chiar și în cazul unui acoperiș din tablă, pot apărea scurgeri în locurile în care foile de tablă sunt îmbinate (micile spații dintre ele pot reprezenta locuri favorabile infiltrării apei).

De aceea, este important să verifici periodic starea acoperișului (cu precădere înainte de sezonul ploios). Fă reparațiile necesare acolo unde este cazul, iar dacă vorbim de un acoperiș nou, asigură-te că învelitoarea este corect așezată pe toată suprafața acoperită cu astereală.

Atenția trebuie să fie canalizată și asupra burlanelor care se pot înfunda cu ușurință din cauza pătrunderii în interior a diferitelor obiecte nedorite precum frunzele, lichenii, murdăria sau chiar micile crengi ale copacilor. 

De asemenea, verifică starea burlanelor prin care apa se scurge, dar și a foilor de tablă și a plăcilor de țiglă. Indicat este ca toate aceste acțiuni să fie puse în aplicare în prezența unei firme specializate, cu experiență în reparația și mentenanța acoperișurilor.

Scurgerile de apă din acoperiș pot duce la deteriorarea gravă a învelitorii și la putrezirea structurii lemnoase a acoperișului. În cazul în care, scurgerile din acoperiș se produc frecvent și în cantități considerabile, se va scurge atât la interior, spre tavanul ultimului etaj, cât și la exterior, pe fațada clădirii, pentru ca mai apoi să se infiltreze la nivelul fundației și al subsolului. 

Pe lângă pagubele materiale, starea constantă de umiditate produce mucegai, o bacterie foarte periculoasă pentru căile respiratorii, dar și pentru sănătatea pielii. De aceea ia în calcul un acoperiș de calitate, dar și realizarea unui sistem pluvial eficient.