Renovarea locuinței poate fi o experiență stresantă. Vrei ca procesul să fie scurt, îți dorești să nu cheltui o sumă impresionantă de bani și, desigur, rezultatul final trebuie să fie perfect. Pentru că știm că alegerea finisajelor poate fi copleșitoare, ți-am pregătit o listă de sfaturi și recomandări care te vor ajuta să alegi gresia ideală pentru fiecare cameră.
Înainte de a pleca la cumpărături, trebuie să înțelegi care sunt diferențele dintre mai multe tipuri de gresie. Există pe piață o varietate mare de produse și, deși la prima vedere ai putea crede că tot ce alegi este nuanța, află că sunt și alte criterii de luat în considerare.
Tipuri de gresie
După modul de obținere
Gresia poate fi obținută prin smălțuire sau coacere simplă. În cazul celei smălțuite, care poartă și numele de gresie glazurată, rezistența este redusă, iar smalțul are rol decorativ. Cea nesmălțuită, în schimb, este ideală pentru zonele expuse la șocuri, precum spațiile exterioare.
După zona unde o vei monta
Dacă ai nevoie de gresie la exterior, trebuie să alegi una rezistentă la apă, zgârieturi și mai ales îngheț. Bineînțeles, trebuie să reziste la presiune și să fie antiderapantă. Cea interioară, în schimb, poate fi folosită în orice zonă din casă.
După gradul de rezistență
Așa cum probabil te așteptai deja, chiar și gresia pentru interior are diferite grade de rezistență. Acestea sunt marcate cu PEI, de la I la V. I este potrivită pentru camere cu trafic ușor (de exemplu, cămara din bucătărie), în timp ce V sunt cele mai rezistente, destinate traficului comercial intens (precum mall-urile). În general PEI II și PET III pot fi folosite fără probleme în locuințele personale, în baie, bucătărie, hol sau pe scări.
Cum alegi gresia pentru baie
În cazul acestei camere, este important să iei în considerare caracteristicile anti-alunecare. Podeaua poate fi deseori udă și trebuie să eviți accidentele, în special dacă ai copii sau locuiești cu persoane în vârstă. Evită gresia lucioasă și optează pentru una cu o ușoară textură: cu cât este mai aspră, cu atât va fi mai puțin alunecoasă.
Dacă ai o baie mică, e recomandat să folosești plăci medii de gresie. Cele prea mici vor face camera să pară aglomerată, iar cele prea mari vor da senzația de prea puțin spațiu. Dimensiunile ideale sunt 25×40 și 20×30.
Cum alegi gresia pentru bucătărie
Oricât de des faci curățenie, inevitabil vei găsi pete pe podeaua din bucătărie. De aceea, e bine să eviți gresia glazurată care le scoate în evidență. Poți alege varianta porțelanată, care este și simplu de curățat. Dacă locuiești la bloc, iar dimensiunile camerei sunt reduse, alege un model deschis la culoare, care dă senzația de mai mult spațiu.
Cum alegi gresia pentru hol
Holul este o cameră cu trafic rezidențial mai mare, motiv pentru care e bine să optezi pentru gresie de rezistență PEI III sau chiar PEI IV. Alege un model simplu de curățat, această zonă murdărindu-se repede cel mai repede. Dacă vrei să montezi gresie și pe holul dintre camere, nu doar pe cel de la intrarea în casă, poți achiziționa un model care imită parchetul.
Cum alegi gresia pentru exterior
Se recomandă gresia rezistentă la șocuri (PEI IV sau PEI V), dar și la temperaturi ridicate sau scăzute. Desigur, e nevoie de plăci antiderapante, cu un aspect texturat, nu lucios.
Nu în ultimul rând, indiferent de zonă, fă tot posibilul să alegi o gresie de calitate, care rezistă bine an după an, care nu se degradează când intră în contact cu soluții de curățat abrazive. Renovarea locuinței reprezintă o investiție și nu merită să faci economii când vine vorba de finisaje. Podelele din gresie și piatră naturală sunt ușor de curățat și întreținut, însă variantele de calitate proastă se vor deteriora fără îndoială mai rapid.
Cum calculezi cantitatea necesară de gresie
Începe prin a măsura suprafața încăperii: înmulțește lungimea cu lățimea, pentru a obține suprafața în metri pătrați. De exemplu, dacă bucătăria ta are 5 metri lungime și 3 lățime, calculul este 5 x 3 = 15m².
Calculează apoi numărul necesar de plăci, în funcție de dimensiunea acestora. De data aceasta lungimea este înmulțită cu lățimea, iar suma este împărțită la 10.000. Dacă ai ales plăci de 30×30, calculul este 900/10.000 = 0,09. Rezultatul reprezintă suprafața pe care o placă o ocupă într-un metru pătrat.
La final, împarte suprafața camerei la cea ocupată de o singură placă. Să continuăm cu exemplul de mai sus: 15/0,09 = 167 de plăci.
Mai adaugă apoi o cantitate de rezervă de 10%. Gresia extra pot fi folosite dacă are loc o greșeală la tăiere sau dacă vreo placă se sparge înainte sau după montaj. În cazul în care asamblezi în diagonală, nu clasic, e bine să achiziționezi un surplus de 20-30%.
Tot ce îți mai rămâne de făcut acum este să alegi modelele și nuanțele preferate. Gresia trebuie asortată atât cu faianța, cât și cu pereții și piesele de mobilier, pentru un aspect armonios.