Pentru că în absolut tot ceea ce facem există o primă dată, iar de cele mai multe ori pentru această primă dată avem nevoie de indicații precise pentru a nu da greș, și în cazul drumețiilor montane este posibil să ai nevoie de câteva indicații prețioase pentru ca lucrurile să se desfășoare așa cum trebuie.
Dacă te afli în ipostaza unui sportiv începător care se pregătește pentru prima drumeție la munte, iată câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le știi dinainte.
Realizează-ți parcursul pas cu pas pe hartă înainte de a porni la drum
Nu te arunca în necunoscut! Deși dorința de a te aventura este mare, nu uita că natura poate fi imprevizibilă și niciodată nu este bine să te avânți în necunoscut nepregătit, pentru că există și riscuri mari. Adună hărțile pe care le ai disponibile, fă-ți traseul pe care dorești să îl parcurgi dinainte, învață să citești semnele care te vor ghida pe traseu și, pentru că tehnologia îți pune la dispoziție atâtea informații, caută să citești despre experiențele altora pe drumul pe care dorești să îl parcurgi. Ia seama la nivelul de dificultate al traseului de urmat, de timpul de mers efectiv, ține cont de condițiile atmosferice care pot apărea și abia apoi gândește-te să îți faci bagajul.
Pregătește un bagaj cu toate cele necesare și ia-ți echipamentul potrivit
Rucsacul de drumeție este esențial pentru buna desfășurare a lucrurilor. Gândește-te că rucsascul de drumeție o să fie singura legătura pe care o vei avea în mjllocul naturii cu tot ceea ce lași în urmă acasă. Rucsacul de călătorie îți va fi acel tovarăș de drumeție care îți va întinde o mână de ajutor în caz de nevoie. Așadar, gândește-te la ceea ce ai vrea să îți ofere tovarășul tău de drumeție atunci când te afli în mijlocul naturii, fără posibilitatea de a da fuga la supermarket să iei ceea ce îți lipsește. Nu uita să iei hrana necesară, accesorii pentru siguranță, articolele potrivite de îmbrăcăminte, suficientă apă pentru hidratare și accesorii de protecție în caz de vreme nefavorabilă. Cu toate acestea, încearcă să nu încarci rucsacul cu prea multă greutate, pentru că doar tu îl vei căra.
În ceea ce privește echipamentul potrivit pentru drumeție, la plecare te poți îmbrăca lejer, cu o pereche de pantaloni impermeabili barbati, un hanorac și o pereche de ghete potrivite. Nu uita însă că natura îți poate juca feste, iar condițiile meteorologice se pot schimba de la o oră la alta, de la un loc la altul. În acest sens, recomandat este să te asiguri că ai și haine potrivite pentru vreme rece, iar o geacă potrivită sau hanorace femei îți vor fi întotdeauna de folos în astfel de cazuri.
Pe lângă aceste aspecte absolut necesare, nu uita să verifici dinainte starea vremii, să te asiguri că iei cu tine orice dispozitiv care te poate ajuta să iei legătura cu ceilalți în caz de urgență și să îți asiguri cele necesare pentru a nu avea parte de neplăceri încă de la primii pași pe munte.