Ce sunt criptomonedele și cum le văd specialiștii în investiții

O criptomonedă (sau „cripto”) este o monedă digitală care poate fi utilizată pentru a cumpăra bunuri și servicii, însă nu o monedă oarecare, ci una care care se folosește de un registru online cu criptografie puternică pentru a asigura tranzacțiile.

O mare parte din interesul pentru aceste active nereglementate este dat activitatea de tranzacționare criptomonede pentru profit (crypto trading), marii speculatori fiind cunoscuți pentru puterea lor de a modifica prețurile într-un timp relativ scurt.

Cea mai populară criptomonedă, Bitcoin, a avut modificări volatile de preț de-a lungul timpului, ajungând la aproape 65.000 de dolari în aprilie 2021, înainte de a-și pierde aproape jumătate din valoare în luna mai.

În ultimele săptămâni, prețul Bitcoin a revenit în intervalul de 45.000 USD (Puteți verifica prețul curent al monedei Bitcoin aici.)

Iată câteva lucruri interesante despre criptomonede:

Ce este, de fapt, o criptomonedă?

Criptomoneda este o formă de plată care poate fi schimbată online pentru bunuri și servicii. Multe companii și-au emis propriile monede, denumite adesea token-uri, iar acestea pot fi tranzacționate special pentru bunul sau serviciul pe care îl oferă compania.

Criptomonedele funcționează folosind o tehnologie numită blockchain. Blockchain-ul este o tehnologie descentralizată răspândită pe multe computere, responsabilă în principal de gestionarea și înregistrarea tranzacțiilor. De altfel, o bună parte din atracția acestei tehnologii se datorează nivelului său înalt de securitate.

Câte criptomonede există?

Potrivit CoinMarketCap, un site de cercetare de piață în sfera cripto, în prezent sunt tranzacționate public mai mult de 10.000 de criptomonede diferite. Iar proiectele ce au în spate criptomonedele continuă să prolifereze, strângând bani prin ofertele inițiale de monede, cunoscute sub numele de ICO-uri.

Valoarea totală a tuturor criptomonedelor în luna august 2021 a fost de peste 1,9 trilioane de dolari – în scădere față de vârful din aprilie, când, potrivit CoinMarketCap, a atins valoarea de 2,2 trilioane de dolari.

Valoarea de piață a criptomonedei Bitcoin, cea mai populară monedă digitală, a atins în aceeași perioadă aproximativ 849 miliarde de dolari, recâștigând o parte din cota pierdută în urma corecției din luna mai. În același timp însă, valoarea de piață a Bitcoinului a scăzut față de cea din aprilie, de 1,2 trilioane de dolari.

Sunt criptomonedele o investiție bună?

Deși criptomonedele pot crește în valoare de-a lungul timpului, fiind văzute de mulți ca un instrument de stocare a valorii, mulți investitori le văd însă ca simple speculații, nu investiții reale. Motivul? La fel ca monedele reale, criptomonedele nu generează fluxuri de numerar, așa că pentru ca tu să profiți, cineva trebuie să plătească mai mult decât tine pentru aceeași monedă.

De asemenea, unele voci notabile din comunitatea investițională au sfătuit potențialii investitori să se îndepărteze de criptomonede. De remarcat aici legendarul investitor Warren Buffett, care a comparat Bitcoin cu cecurile pe hârtie: „Este un mod foarte eficient de a transmite bani și puteți face acest lucru în mod anonim și toate astea. Un cec este și el un mod de a transmite bani. Merită cecurile o mulțime de bani? Doar pentru că pot transmite bani?”

Pentru cei care văd criptomonedele precum Bitcoin drept ”moneda viitorului”, trebuie remarcat faptul că o monedă are nevoie de stabilitate, astfel încât comercianții și consumatorii să poată determina ce preț este corect pentru anumite bunuri.