Piatra naturală este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru placarea suprafețelor. Ea poate fi folosită pentru pereți și pardoseli, dar și pentru realizarea unor elemente de mobilare și utilare, cum ar fi, spre exemplu, blaturile de bucătărie. Totuși, frumusețea pietrei naturale se vede cel mai bine pe suprafețe mari, pardoselile fiind elementele constructive care oferă un adevărat spațiu de joacă în acest sens.
Ce trebuie să știi despre placarea pardoselilor
Înainte de a realiza podelele din gresie si piatra naturala dorite este nevoie să ai în vedere pregătirea substratului. Acest lucru înseamnă, de fapt, curățarea suprafeței și verificarea acesteia, pentru a vedea dacă există fisuri, goluri sau crăpături. Acestea trebuie să fie reparate cu mortare speciale, deschizând fisurile mai mult, astfel încât să creezi aderență la nivelul suprafeței. Ulterior, cu ajutorul unui adeziv potrivit, pot fi montate plăcile ceramice, fie că este vorba despre gresie sau despre piatră naturală.
Placarea pardoselilor cu piatră naturală
Piatra naturală oferă suprafețe elegante, care se curăță ușor și care pot pune în evidență frumusețea băii tale. Poți opta pentru diferite tipuri de piatră naturală, în funcție de stilul adoptat al casei sau camerei tale. Cele mai des utilizate tipuri de piatră naturală sunt: marmura, granitul și travertinul, dar și ardezia, pentru cazul placărilor exterioare a teraselor cu piatră naturală.
Cum poți combina piatra naturală pentru pardoseli?
Poți face diferite tipuri de combinații de piatră naturală care să scoată în evidență frumusețea amenajării, având, însă, grijă la paleta cromatică. Piatra naturală poate fi folosită într-o gamă amplă de idei, în funcție de materialele folosite pentru a completa peisajul final.
Combină marmura cu granitul
Marmura în combinație cu granitul este una dintre cele mai cunoscute tipuri de amenajări la nivel de pardoseli. Marmura are un model de tipul unor vene, cu diferite nuanțe de culoare, în vreme ce granitul are un aspect pestriț, însă, combinația lor poate fi deosebită, mai ales, dacă nuanțele sunt asemănătoare. De cele mai multe ori marmura este albă sau roz, în vreme ce granitul are culori puternice, din registrul nuanțelor de roșu, maro sau chiar negru.
Combină travertinul cu granitul
Travertinul se poate combina foarte bine cu granitul. Travertinul poate fi utilizat atât în starea sa nechituită, cu porii deschiși, cât și prelucrat, cu porii acoperiți cu mastic și cu suprafața lucioasă. În variantă lucioasă, travertinul se potrivește foarte bine cu granitul, fiindcă și acesta devine lucios prin finisare. Travertinul are, în general, nuanțe calde, de la bej deschis până la maro, drept pentru care se va potrivi cu majoritatea nuanțelor de granit. Cele mai speciale pardoseli sunt realizate din travertin și granit; cel din urmă are o rezistență foarte mare, dar și o strălucire superioară, care completează foarte bine imaginea delicată a travertinului.
Combină marmura cu travertinul
Marmura și travertinul se potrivesc foarte bine în combinații deschise de culori. Marmura este o piatră naturală deosebită, cu strălucire și rezistență, care, în combinație cu travertinul, capătă un plus de luminozitate.
Fiecare tip de piatră naturală în parte are avantajele sale, iar combinarea mai multe tipuri aduce un plus de frumusețe pardoselilor. Acestea vor avea o rezistență superioară la șocuri și o durabilitate foarte mare. În plus, piatra naturală este un finisaj care nu se demodează niciodată și în care merită să investești.
Alege, așadar, pardoselile din piatră naturală și nu te teme să experimentezi, să combini și să încerci acele modele care se potrivesc perfect în peisajul arhitectural al casei tale.