4 tehnici de relaxare supersimple

 

Ritmul alert în care trăim, programul încărcat, problemele cotidiene de natură personală şi de serviciu aplică o presiune suplimentară asupra corpului şi minţii tale. Dacă nu reuşeşti să te eliberezi de această tensiune, rişti să ajungi de la oboseală cronică până la burnout şi probleme grave de sănătate. De cele mai multe ori, lipsa timpului serveşte drept scuză pentru absenţa momentelor de relaxare. Iată câteva tehnici supersimple care te vor ajută să te deconectezi şi să te refaci, fără prea mult efort.

Respiră corect

Poate cea mai simplă metodă de relaxare este să te deconectezi de ceea ce faci printr-o pauză de respiraţie. Închide ochii, inspiră şi expiră adânc câteva secunde şi vei simţi o limpezime a gândurilor. Controlul asupra respiraţiei este chiar o metodă prin care poţi sesiza nivelul tău de concentrare şi stres. Atunci când eşti anxios, respiraţiile tale devin din ce în ce mai scurte. Dacă intervii cu o serie de inspiraţii şi expiraţii adânci, în mod deliberat, vei asigura creierului tău o creştere a aportului de oxigen care îl va ajuta să preia controlul asupra stării tale psihice. Partea bună este că o poţi face oriunde: acasă, pe drum sau la birou, iar beneficiile sunt aproape instant.

Beneficiile masajului

Tensiunea acumulată de musculatura corpului tău nu poate fi eliberată decât prin odihnă şi tehnici de masaj. Nimic nu ameliorează stresul şi nu aduce mai multă relaxare decât o ședință de masaj. Dacă nu poţi ajunge atât de des pe mâna unui specialist, accesul la un scaun de masaj este alternativa perfectă. Scăderea rigidităţii musculare şi a nivelului de cortizol din corp sunt principalele beneficii ale masajului. În plus, aparatul poate trata fiecare grupă de muşchi în parte cu mişcări specifice tehnicilor de recuperare medicală. Din acest motiv, sesiunile de masaj sunt recomandate atât pentru prevenirea accidentărilor musculare, cât şi în cadrul unor procese de recuperare medicală.

Ridică-te de pe scaun

Postura greşită este una dintre principalele cauze ale problemelor coloanei vertebrale, de la care pornesc alte afecţiuni mai grave. Dacă viaţa ta se învârte în jurul scaunului de şofer şi al scaunului de birou, ai toate condiţiile să acumulezi tensiune fizic şi psihic. Pe cât este posibil, scurtează timpul petrecut pe scaun sau alternează-l cu momente de mişcare. Atenţie la calitatea echipamentelor pe care te aşezi. Caracteristicile ergonomice trebuie să fie un element cheie atât pentru autoturism, cât şi la birou. În plus, dacă poţi merge măcar o porţiune de drum la pas până la birou, vei avea numai de câştigat. În timpul programului, cel puţin o dată la fiecare jumătate de oră, trebuie să te ridici de pe scaun şi să faci pauză de ecrane. Sunt o mulţime de activităţi pe care le poţi face în poziţie verticală, de la vorbitul la telefon la videoconferinţe sau discuţii cu partenerii de afaceri și colegii.

Fă mişcare

Când vine vorba despre exerciţiile fizice, nu intensitatea, ci ritmul acestora este cel mai important. În funcţie de timpul şi bugetul de care dispui, poţi avea un abonament la o sală de sport performantă, sub supravegherea unor specialişti care să îţi coordoneze mişcările. La fel de bine, însă, îţi poţi face singur un program de exerciţii, acasă sau în jurul locuinţei. 15 minute în fiecare zi sunt suficiente pentru o viaţă sănătoasă. Nici măcar nu trebuie să te preocupe instrumentarul necesar. Este suficient să alergi sau chiar să mergi prin cartier pentru a pune sângele în mişcare şi a beneficia de toate avantajele unei vieţi active.

Oboseala şi stresul sunt factori nocivi care te pot doborî, atunci când depăşesc un anumit nivel. Pentru a nu ajunge în postura de a avea de suferit din cauza ritmului alert în care trăieşti, experimentează cât mai multe tehnici de relaxare şi stabileşte o rutină de eliberare de toată tensiunea acumulată într-o zi de lucru pentru ca mâine să o poţi lua din nou de la capăt bucurându-te de viaţă.