Ce trebuie să știi despre aplicarea cantului?

Industria mobilei profită de pe urma semifabricatelor din lemn precum PAL-ul, PFL-ul, MDF-ul, paneluri sau placaje, costurile mici de producție fiind un factor decisiv de luat în calcul atunci când vine vorba de investiții.

 

Dar, după ce toate prelucrările au fost terminate, poate una dintre cele mai importante este obligatorie, și anume aplicarea cantului. Aplicarea cantului se face de către o mașină automată de aplicat cant, fiind un pas important pentru realizarea produsului finit.

Care sunt operațiile de prelucrare

Atunci când vine vorba despre mobilă din semifabricate, costurile de execuție sunt mai reduse, dar și operațiile de prelucrare sunt mai puține:

  • Debitare
  • Găuri pentru cepuri
  • Găuri pentru balamale
  • Aplicare canturi
  • Încleieri

Ce fel de tipuri de canturi se găsesc pe piață

Tipul de cant, împreună cu finisajul acestuia, este important, deoarece trebuie să se apropie cât mai mult de materialul din care este construită mobila.

 

Așadar, se pot folosi canturi din ABS, care se potrivesc pentru orice tip de mobilier, fiind indicate pentru locurile care sunt solicitate intens. Canturile ABS vin în mai multe texturi și culori, și pot fi folosite și pe suprafețele curbate. De asemenea, au o protecție ridicată la umezeală și sunt greu de zgâriat, fiind astfel mult mai rezistente în timp.

 

Canturile melamină sunt recomandate pentru locurile care nu sunt foarte expuse și care nu sunt solicitate atât de intens. Acesta asigură cea mai scăzută protecție împotriva umezelii.

În cazul unui mobilier făcut la comandă, canturile pot fi din diferite materiale, de exemplu, aluminiu, care poate lua o formă șlefuită sau una cu aspect neted și lucios.

Ce mașini se folosesc pentru aplicarea cantului

Mașinile cu care se face aplicarea cantului pot fi statice sau mobile. Acestea au funcții automatizare care facilitează aplicarea cantului de piesa de mobilier față de utilajele clasice, de mână care sunt mai dificil de folosit. Mașinile tehnologizate de aplicare a cantului oferă soluții practice și de calitate, asigurând o stabilitate și un control ridicat al acțiunii.

Modelele statice sunt utilizate în fabricile de mobilier sau în atelierele mari, fiind echipate cu un număr mare de accesorii, atât standard, cât și opționale. Deși au costuri mai mari de achiziție, acestea excelează în locurile unde munca este continuă și se cere o productivitate crescută.

 

În ceea ce privește modelele mobile, acestea sunt mult mai mici și se integrează perfect în atelierele de dimensiuni reduse. Acestea sunt acționate electric și sunt dotate cu un rezervor pentru stocarea adezivului.

Cum se se face aplicarea cantului

În funcție de tipul de cant, aplicarea acestuia se poate face prin diferite metode.

 

Înainte de aplicare, trebuie utilizate soluții de curățare de calitate pentru a înlătura impuritățile, iar în timpul aplicării, trebuie să folosiți adezivi calitativi pentru o fixare cât mai bună.

 

În ceea ce privește soluțiile de curățare, trebuie evitate acele soluții care au în componență solvenți agresivi, deoarece pot afecta îmbinarea celor două materiale.

 

Pentru canturile din melamină, aplicarea se face manual cu ajutorul unei surse de aer cald. Pentru canturile din plastic, materialul se inserează pe un șanț de pe marginile plăcilor mobilei, iar în cazul cantului ABS, se folosesc mașinile de aplicat cant, care ajută la fixarea acestuia.

 

Aplicarea corectă și de calitate a cantului pentru a putea avea un rezultat estetic plăcut și de durată are nevoie, în primul rând, de un adeziv bun și potrivit tipului de cant; precum menționate anterior: ABS, melamină sau alte materiale la comandă. 

De asemenea, mașinile digitalizate oferă mobilei o îmbinare mai bună a cantului cu restul materialului care rezistă la trecerea timpului.

 

Fiecare parte din proces este importantă astfel încât atât mobila de serie, cât și cea făcută la comandă să se ridice la cele mai înalte standarde.