Granit sau inox: care este cel mai bun material pentru chiuveta de bucătărie?

Urmează să îți amenajezi bucătăria sau doar renovezi o parte din aceasta? Știm că alegerea materialelor, obiectelor sanitare și corpurilor de mobilier poate fi destul de dificilă, mai ales când nu ai foarte multe cunoștințe de design interior.

Dacă îți cauți o chiuvetă de bucătărie, probabil că prima întrebare care îți trece prim minte este legată de aspect. Ar trebui să alegi o chiuvetă dintr-un material mat sau lucios? Argintiu, auriu, negru sau crem? Formă rotundă, dreptunghiulară sau ovală? Să pui accentul pe rezistență și calitate sau pe ușurința de curățare?

În cazul în care și tu cauți răspunsul la întrebările de mai sus, citește mai departe articolul. În continuare, îți vom prezenta avantajele, dezavantajele și diferențele între chiuvetele din inox și granit, unele dintre cele mai folosite materiale de pe piață. Astfel, vei putea lua decizii informate și corecte!

Despre chiuvetele din inox

Oțelul inoxidabil sau, așa cum este cel mai cunoscut, inoxul reprezintă unul dintre cele mai larg răspândite materiale, atât când vine vorba despre chiuvete de bucătărie, cât și despre alte obiecte sanitare.

  • Avantajele inoxului

1. Are un raport bun calitate-preț

Chiuvetele de bucătărie din inox pot fi foarte accesibile din punct de vedere financiar, oferind o calitate și o rezistență în timp optimă uzului casnic.

Bineînțeles, există mai multe tipuri de inox, calitatea acestui material crescând direct proporțional cu prețul. Cu toate acestea, inoxul rămâne o variantă avantajoasă.

2. Are proprietăți antibacteriene și se curăță ușor

Unul dintre marile avantaje ale inoxului este faptul că este un material antiseptic, antibacterian, foarte sigur pentru o încăpere precum bucătăria, unde se spală și se gătesc alimentele. Totodată, chiuveta din inox se întreține foarte ușor, prin spălare cu produse obișnuite de curățare.

3. Este un material rezistent

Spre deosebire de alte materiale, inoxul nu se poate crăpa sau tăia, în cazul în care scapi un vas greu în chiuvetă sau au loc alte mici accidente în bucătărie.

  • Dezavantajele inoxului

1. Se poate zgâria sau îndoi

Deși nu poate crăpa și nu se poate tăia, inoxul poate suferi îndoituri la impactul cu obiecte grele sau în cazul loviturilor accidentale. De asemenea, pot apărea zgârieturi inestetice, pe care nu le poți repara.

2. Nu este disponibil în mai multe variante de culori

Dacă alegi o chiuvetă de bucătărie din oțel inoxidabil, trebuie să știi că aceasta nu va fi disponibilă decât într-o singură variantă: clasicul aspect argintiu, ușor lucios. În cazul în care această opțiune nu se potrivește cu preferințele tale sau cu designul bucătăriei, va trebui să alegi un alt material.

Despre chiuvetele din granit

Granitul este o rocă naturală, foarte răspândită în natură. Aceasta este deosebit de rezistentă, iar aspectul ei elegant transformă orice bucătărie într-un spațiu rafinat.

  • Avantajele granitului

1. Ai la dispoziție o gamă largă de culori

Spre deosebire de chiuvetele de bucătărie din inox, cele din granit sunt disponibile în foarte multe nuanțe. Poți opta pentru chiuvete negre, crem sau colorate, integrând perfect chiuveta în restul designului. De exemplu, poți alege chiuveta în aceeași nuanță ca blatul de lucru, pentru un look impecabil!

2. Este foarte rezistent și nu se pătează

Chiar dacă o folosești intens, chiuveta de bucătărie din granit nu se zgârie și nu se pătează, păstrându-și aspectul elegant foarte mult timp.

3. Conferă bucătăriei un aspect elegant și luxuriant

Nimic nu se compară cu eleganța granitului. O chiuvetă de bucătărie fabricată din acest material poate schimba înfățișarea întregii camere, oferind acel aer rafinat și luxuriant pe care ți-l dorești în locuința ta.

  • Dezavantajele granitului

1. O chiuvetă din granit poate fi destul de costisitoare

Fiind vorba despre un material foarte rezistent, natural și elegant, prețul unei chiuvete din granit poate fi destul de mare. Aceasta va costa semnificativ mai mult decât o chiuvetă din inox.

2. Chiuvetele din granit trebuie să fie curățate doar cu anumite produse

Spre deosebire de o chiuvetă din inox, cea din granit nu poate fi curățată cu orice produs, ci doar cu cele speciale pentru acest material.

Având la dispoziție aceste informații, îți va fi mult mai ușor să iei o decizie corectă pentru bucătăria ta.

După alegerea chiuvetei de bucătărie, următorul pas ar trebui să fie alegerea unui corp de iluminat deasupra chiuvetei, atât pentru a vă asigura că beneficiați de o zonă de lucru funcțională, cât și pentru a pune în evidență noua bijuterie din bucătăria dumneavoastră.

Specialiștii de la Decoliving ne propun o varietate de corpuri de iluminat în magazinul lor online, de la plafoniere simple și elegante la pendule moderne și baghete cu LED care pot fi instalate deasupra blatului de bucătărie.

Așadar, ia în calcul atât materialul, cât și accesoriile și soluțiile de iluminare, atunci când alegi chiuveta de bucătărie. Combinația dintre toate aceste elemente va rezulta într-un design impecabil!