Să fii antreprenor în România nu este la îndemâna oricui. Desigur, să-ți deschizi propria afacere nu-i mare lucru, adevărata provocare constă în a fi competitiv de la început și a avea succes pe piață chiar și după primii ani de la înființare. Așadar e musai să înțelegi de la bun început că acest proces nu va fi unul lipsit de provocări. Iată care sunt cele mai comune obstacole de care se pot lovi antreprenorii!
Prea puțin timp
Ca antreprenor începător întotdeauna ți se va părea că nu ai suficient timp pentru ceea ce vrei să faci pe parcursul unei zile, iar sarcinile se vor îngrămădi una peste alta. În acest caz răspunsul este unul destul de simplu: prioritizare! Niciodată nu vei avea timp pentru absolut toate activitățile pe care trebuie să le îndeplinești, așadar va fi nevoie să stabilești care sunt cele mai importante.
Poți crea liste cu obiective anuale, lunare, săptămânale și așa mai departe pentru a nu te simți copleșit. În acest fel vei putea aborda sarcinile de zi cu zi din ce în ce mai relaxat și vei vedea și un progres real. Elimină sau deleagă sarcinile care nu țin de tine!
Capcana proiecțiilor nerealiste
Prima etapă a oricărui business va fi de departe cea mai grea, deoarece un antreprenor trebuie să aibă capacitatea de a susține un business, chiar și atunci când încasările sunt inexistente sau sunt reduse. Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui antreprenor în această fază este să facă previziuni nerealiste.
Mai exact, o mulțime de antreprenori supraestimează sau subestimează numărul de potențiali clienți, costurile de producție, nivelul de producție, nivelul vânzărilor și chiar și prețurile de comercializare a serviciilor/produselor. Doar dacă vei realiza o analiză realistă și obiectivă vei putea rezista pe piață, deci nu umfla cifrele din prea mult pozitivism.
Concurența
Mulți antreprenori sunt de părere că produsul lor este cu adevărat unic și că nimeni nu la va putea face concurență. Evident, în majoritatea cazurilor această supoziție este incorectă, fie că vorbim despre concurenți direcți sau indirecți. Chiar dacă oferta de servicii/produse pare să fie unică, va fi nevoie să iei în calcul și alte produse/servicii care pot substitui ceea ce oferă afacerea ta. Doar așa vei putea să identifici concurenții pe care trebuie să-i urmărești.
Personalul
Una dintre cele mai mari plângeri ale antreprenorilor este legată de forța de muncă. Angajații fie nu sunt calificați, fie cer prea mulți bani, ambele variante fiind neplăcute pentru un antreprenor la început de drum. Îți reamintim însă faptul că întotdeauna calitatea va costa și că un angajat te poate părăsi oricând dacă simte că nu-l tratezi așa cum se cuvine. Așadar nu ezita să investești într-un soft de administrare personal și în strategii de retenție competente.
Obstacole există pe toate drumurile, important este cum le vei depăși!