Cum alegi cele mai bune utilaje de constructii?

Dacă vrei să cumperi sau să închiriezi cele mai bune utilaje de construcții este imperios necesar să alegi utilaje de calitate, care să răspundă cel mai bine cerințelor tale. Utilajele sunt în general robuste, pentru că ele sunt create să faciliteze procese tehnologice de șantier, iar pentru aceasta este nevoie de putere, însă chiar și așa este simplu să îți dai seama ce ți s-ar potrivi cel mai bine. Iată câteva lucruri la care ar trebui să fii atent atunci când vine vorba despre alegerea celor mai bune utilaje de construcții. 

Calitatea este cea mai bună recomandare

Pentru a alege corect utilajele pentru construcții este nevoie să te documentezi în prealabil, pentru a înțelege care sunt numele și brandurile longevive pe piață, care se dedică nevoilor utilizatorilor și oferă întotdeauna produse de calitate. Vei vedea că marile nume în domeniul utilajelor pentru construcții au și reprezentanțe în țara noastră, drept pentru care te vei putea bucura de avantaje fără a mai fi nevoit să comanzi din străinătate sau să cauți piese de schimb la reprezentanțe străine. Spre exemplu gama de echipamente Sandvik Mobile Crushers and Screens vorbește de la sine în ceea ce privește calitatea, pentru că ideea centrală este de fapt gradul de mulțumire al clientului, iar acest lucru contează enorm pentru beneficiarii a căror nevoie reală în ceea ce privește calitatea este identificată și satisfăcută. 

Trebuie să înțelegi că fiecare utilaj este destinat unui anumit tip de lucrări

Una dintre problemele comune la nivelul alegerii utilajelor este aceea că beneficiarii cred, în mod eronat, că acestea pot fi substituite. În realitate un compactor nu poate fi înlocuit cu un excavator pentru că fiecare utilaj în parte este destinat unui mediu de lucru special și este echipat în consecință. Puterea, sistemele și modul de operare sunt diferite, iar acest lucru trebuie să cântărească mult în decizia de alegere a utilajelor. 

Astfel, va trebui să iei în calcul că fiecare utilaj în partea realizează următoarele tipuri de lucrări și răspunde următoarelor nevoi:

Buldoexcavatoarele sunt utilaje de mari dimensiuni, folosite în general pentru lucrări la scară largă. Este important de știut faptul că un buldoexcavator poate înlocui parțial alte utilaje, cum ar fi stivuitorul sau excavatorul, pentru că în sine el este un hibrid construit pentru  a fi exploatat în acest fel. Totuși în cazul șantierelor de mici dimensiuni un buldoexcavator s-ar putea să nu poată lucra în mod eficient, în mare parte din cauza faptului că nu ar avea spațiu de mișcare.

Miniexcavatorul este potrivit pentru suprafețe mai mici, însă în același timp poate fi folosit strict pentru realizarea săpăturilor. Șanțurile, gropile sau alte tipuri de săpături realizate la nivelul terenului pot fi realizate cu ajutorul acestui utilaj care are dimensiuni mai mic, lucru care permite o operare sigură și facilă.

Compactorul este utilajul menit să compacteze cat mai bine pământul sau asfaltul, aceste utilaje fiind deosebit de importante acolo unde este nevoie de o tasare a straturilor. 

Încărcătorul cu braț telescopic este un utilaj care permite ridicarea și coborârea elementelor dorite (materiale de construcții, blocuri mari de piatră etc) fiind un utilaj robust și puternic, special destinat acestor tipuri de lucrări. 

Autogrederele sunt recunoscute în special pentru abilitatea de împingere și curățare a zonelor, fiind folosite în special iarna, pentru eliminarea zăpezii, sau în șantiere pentru eliminarea vegetației dificile sau a pământului. 

Caracteristicile tehnice sunt un criteriu de alegere

Puterea, capacitatea și de cele mai multe ori chiar și dimensiunile și greutatea reprezintă repere de alegere a utilajelor. Este necesar să cunoști foarte bine lucrările de șantier pe care vrei să le execuți tocmai pentru a alege în consecință exact acel utilaj de care ai nevoie.

Alegerea utilajelor de construcții de șantier nu trebuie să vizeze prețul cel mai mic, pentru că de multe ori în spatele acestuia se pot ascunde probleme la nivelul utilajelor. Este important să cumperi utilaje sau să le închiriezi de la firme specializate, serioase și sigure, pentru a avea garanția că utilajul primit poate fi folosit și că acesta va răspunde nevoilor tale de utilizare.