Foodemie – cum a schimbat pandemia relația noastră cu mâncarea

Ne aflăm în zorii unei epoci guvernate de schimbări pe toate planurile, iar relația noastră cu mâncarea nu face excepție. Jurnaliștii americani au introdus termenul de foodemic / foodemie, referindu-se la felul în care pandemia a revoluționat felul în care gătim și mâncăm în egală măsură. 

 

Bune-practici pe care le-am dobândit în pandemie 

În ultimul an în panoplia bunelor-practici și-au făcut loc o serie de obiceiuri axate pe reducerea risipei alimentare; trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, am înțeles, în final: consumăm mult. Prea mult. Așa că am deprins o serie de obiceiuri menite să ne ajute atât pe noi, cât și pe ceilalți: 

  • am înlăturat cumpărăturile excesive, astfel încât lista de cumpărături revine în „tendințe”;
  • susținem afacerile și producătorii locali;
  • ne interesăm mai mult ca niciodată de ingredientele produselor noastre; 
  • mâncarea gătită în casă devine nu doar un fel prin care economisim timp și bani, ci și un mod de relaxare. 

 

Comfort food 

În epoca post-covid, frigiderele noastre vor fi guvernate de comfort food: ne-am dat seama că alimentele au cu adevărat puterea de a ne reconforta. Prin comfort food înțelegem orice preparat care ne stârnește bucurie sau amintiri plăcute: poate fi vorba fie de reteta de drob de pui a bunicii, fie celebra banana-bread care a luat cu asalt Internetul în pandemie. 

Mâncarea vindecă atât timp cât e mâncată cu sens: ultimele luni ne-au făcut și să înțelegem că binge eating și snack-uitul continuu nu ne aduc împlinirea pe care o căutăm. Mâncatul cu sens este un alt obicei sănătos pe care l-am deprins în pandemie și care va rămâne, din fericire, alături de noi mai departe. 

 

Gătitul post-pandemie: inovare, rapiditate și creativitate

În pandemie ne-am reîntors către bucuria de a găti acasă – am identificat gătitul ca pe un moment de deconectare și tihnă, un moment în care i-am dat voie creativității să iasă la joacă. Iar dacă până acum „fugeam” de bucătărit din lipsă de timp, gătitul post-pandemic devine guvernat de rapiditate: modernizarea continuă a instrumentelor de bucătărie face procesul mult mai facil și rapid. În aceeași măsură, preparatele noastre post-covid sunt coordonate de inovare și creativitate fără margini: ne permitem să experimentăm. 

De la clatite americane reteta originala și până la reinterpretări în funcție de preferințele noastre, cu aluat din banane sau ovăz, de la tradiționalul drob de pui și până la varianta mai sănătoasă, vegetariană, de la pandișpanul cu căpșune pe care l-am adaptat fructelor de sezon, ne dăm voie să ne jucăm cu ingredientele și texturile. Și, poate mai important de atât, ne dăm voie să greșim. Gătitul perfect devine imperfect, pentru că ne oferă spațiu continuu de îmbunătățire.

 

Restaurantul din living

Acum mai mult ca niciodată valorificăm pauzele de masă și le transformăm în vizite la restaurantul din living. Pandemia ne-a făcut să înțelegem că masa reprezintă mai mult decât alimentarea corpului cu cele necesare pentru a funcționa: vom transforma mesele în adevărate experiențe culinare și pauze de bine, departe de ecranele digitale și to-do list-uri. În era post-pandemică, mâncăm pentru a fi bine cu noi înșine și ne re-consolidăm relația cu mâncarea: good food înseamnă good mood.