Întărirea sistemului imunitar prin metode naturiste reprezintă o preocupare importantă a adulţilor atât pentru sănătatea şi starea lor de bine, cât şi pentru sănătatea copiilor lor. Sistemul imunitar este principalul aliat care lupta cu diferite afecţiuni, care face faţă infecţiilor cu viruşi şi bacterii, atât la adulţi, cât şi la copii.
În primii ani de viaţă, sistemul imunitar este foarte slab dezvoltat. Ulterior, acesta devine din ce în ce mai puternic, iar dacă este ajutat cu tratamente sau opţiuni naturiste, cum sunt produsele obţinute din aronia melanocarpa, poate lupta cu agenţii patogeni.
Întărirea sistemului imunitar – o prioritate pentru persoanele de toate vârstele
Imunitatea este singurul mod prin care organismul îşi stabileşte o barieră faţă de ameninţările din exterior, de aceea întărirea acestui sistem este foarte importantă. Vestea bună este că există numeroase remedii naturiste şi activităţi care pot deveni o prioritate în acest sens şi la care pacienţi de toate vârstele pot apela.
Sistemul imunitar are capacitatea de a distruge şi de a identifica organismele din exterior ce pătrund în corp şi de a face faţă agenţilor patogeni, prevenind îmbolnăvirea organismului. Principalii factori ce determina scăderea sistemului imunitar la adulţi şi nu numai includ:
- o alimentaţie inadecvată şi bazată pe un aport insuficient de vitamine şi minerale;
- existenţa bolilor care afectează sistemul imunitar ce includ diabet, cancer, SIDA;
- tratamente cu citostatice sau antibiotice;
- stilul de viaţă sedentar;
- fumat excesiv sau consum de alcool;
- consum excesiv de zahăr;
- stress;
- factori de mediu nocivi precum pesticide, poluanţi, aditivi alimentari;
- vârsta înaintată.
Cum ştii că ai un sistem imunitar scăzut şi ce alimente te ajuta în acest sens?
Un sistem imunitar scăzut va da imediat “semne” pacienţilor, semne demne de luat în considerare care includ:
- răceli frecvente;
- stare generală de oboseală şi de lipsa de energie;
- insomnii;
- probleme digestive sau urinare repetate;
- inapetenta;
- lipsa de concentrare;
- infecţii respiratorii recurente, ale sinusurilor sau urechilor;
- anemie.
Pentru a întări în mod corespunzător sistemul imunitar, se pune accent pe o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, precum şi pe un stil de viaţă activ, cu cât mai multă mişcare în aer liber. Pe lângă aceste două recomandări esenţiale, se pune accent şi pe evitarea consumului excesiv de alcool, fumat, dar şi pe evitarea medicamentelor luate fără prescripţie medicală. De asemenea, sistemul imunitar poate fi întărit şi prin consumul unor alimente considerate remedii naturiste, sub diferite forme, ce includ:
- ghimbir – sub formă de ceai său ras şi amestecat cu miere, sub formă de condiment, ghimbirul este excelent pentru combaterea răcelilor şi întărirea sistemului imunitar;
- miere – un excelent aliment-medicament, mierea are atât efect imunostimulator, cât şi antibacterian;
- aronia – un fruct bogat în vitaminele A, C, E, fier, zinc şi calciu, acesta apară organismul de virusuri, reglează glicemia şi întăreşte sistemul imunitar;
- cătina – cura cu fructe de cătina pe timpul verii este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar în faţa provocărilor din timpul iernii.