Tulburările de ritm cardiac sau aritmiile sunt modificări ale ritmului cardiac normal. Ritmul cardiac apare în momentul în care mușchiul cardiac se contractă și, în mod normal, ar trebui să fie de 60-100 de bătăi pe minut. O tulburare de ritm înseamnă fie că ritmul depășește 100 de bătăi pe minut, fie că nu atinge 60 de bătăi pe minut. În unele situații, cum ar fi în timpul sportului sau în condiții de stres puternic, este absolut normal să crească. Însă, există și unele situații patologice, în care ritmul cardiac este modificat în permanență.
Tipuri de aritmii
Există mai multe tipuri de tulburări de ritm cardiacーtahicardia, bradicardia, flutterul atrial, fibrilațiaー care pot avea forme ușoare sau severe:
Tahicardia
Tahicardia constă într-un ritm prea rapid al inimii: peste 100 de bătăi pe minut. Tahicardia ventriculară, care poate genera până la 300 bătăi/minut, este cea mai periculoasă formă de tahicardie, fiindcă poate duce la stop cardiorespirator.
Bradicardia
Bradicardia este caracterizată de un ritm prea lent al inimii, sub 60 de bătăi pe minut. Practic, inima nu mai poate asigura necesarul de sânge către organism, pentru că fluxul sanguin este scăzut.
Flutterul atrial
Flutterul atrial este un tip de tahicardie în care unele camere ale inimii bat necontrolat și rapid (350-250 bătăi pe minut), în timp ce altele au un ritm cardiac mai scăzut (150 bătăi pe minut).
Fibrilația
Fibrilația este un ritm rapid și haotic, în care camere inimii se contractă nesincronizat. Fibrilația atrială este o formă mai frecventă, iar fibrilația ventriculară este forma severă, care poate duce la stop cardiac.
Metode de tratament
Iată care sunt principalele metode de tratament pentru tahicardie, bradicardie, fibrilație, flutter și alte tipuri de tulburări de ritm cardiac.
Tratament medicamentos
Medicul îți poate recomanda medicamente cu administrare orală care să regleze ritmul cardiac. Exemple de astfel de medicamente sunt: beta-blocantele, blocanții canalelor de calciu sau potasiu, atropină. De asemenea, poate fi nevoie și de alte medicamente, pentru scăderea riscului de complicații, cum ar fi anticoagulantele.
Manevre vagale
Manevrele vagale sunt tehnici prin care se stimulează nervul vag, ceea ce ajută la scăderea ritmului cardiac în caz de tahicardie. Acestea se fac la recomandarea medicului. Masajul sinusului carotidian, scufundarea feței în apă rece, tusea sunt câteva exemple de manevre vagale la care fiecare pacient răspunde diferit.
Cardioversie electrică
Cardioversia electrică este efectuată de către medic și presupune aplicarea unor șocuri electrice pentru normalizarea ritmul cardiac.
Implant de stimulator/defibrilator cardiac
Un stimulator sau un defibrilator cardiac sunt dispozitive de mici dimensiuni care se implantează sub pielea de la nivelul pieptului. Acestea au rolul de a ține sub control bătăile anormale ale inimii.
Ablație cu radiofrecvență
Ablația cu radiofrecvență se face transcutanat, folosind tuburi subțiri. Procedura presupune distrugerea țesutului inimii care provoacă aritmia. Astfel, ritmul cardiac revine la normal.
Așadar, tulburările de ritm cardiac sunt de mai multe tipuri și se tratează, în mod diferit, în funcție de severitate. Mergi la medic pentru investigații și pentru un tratament corespunzător.