Atunci când te confrunți cu lipsa unuia sau mai multor dinți ai la dispoziție două opțiuni de tratament: implantul dentar și puntea dentară. E drept – când vine vorba de costuri, puntea dentară poate fi variantă mai prietenoasă cu bugetul tău, însă majoritatea specialiștilor recomandă implanturile pacienților care se confruntă cu problemele cauzate de dinții irecuperabili.
Descoperă și tu care este cea mai bună soluție în situația edentației parțiale sau totale, analizând avantajele și minusurile fiecăreia dintre cele două alternative de tratament!
Puntea dentară – soluția accesibilă, dar mai puțin conservatoare
Sistemul punții dentare presupune înlocuirea părții vizibile a dintelui și necesită anumite condiții de bază pentru a putea fi realizată: în primul rând, de-o parte și de alta a dinților lipsă trebuie să existe dinți cu rădăcini sănătoase pentru a putea susține forțele masticatorii. De asemenea, dinții din proximitatea punții trebuie incluși în structura acesteia, etapă care necesită șlefuirea acestora. Astfel, nu putem spune că puntea dentară conservă foarte bine dinții naturali, chiar dacă intervenția este mai puțin costisitoare.
Implanturile dentare, un plus pentru sănătatea dinților existenți
Spre deosebire de puntea dentară, implantul nu afectează dinții existenți, ci din contră; implanturile dentare previn absorbția gingivală și limitează pierderea masei osoase cauzate de dintele lipsă. În absența implantului, dinții sănătoși vor avea de suferit, riscând să devină instabili și de aici crescând pericolul ca alte afecțiuni stomatologice să se dezvolte.
Considerente estetice – implant dentar sau punte?
Criteriile estetice nu sunt deloc de neglijat când vine vorba despre decizia de a opta pentru un tratament sau altul. Maxilarul, mandibula, precum și oasele care susțin dinții sunt extrem de importante pentru definirea fizionomiei pacientului. Prin urmare, în special în cazul persoanelor tinere se recomandă alegerea unor implanturi dentare, deoarece puntea ar putea crea un aspect îmbătrânit al chipului. Motivul? Realizarea acesteia implică eliminarea rădăcinii dentare, fapt care favorizează absorbția osului și retragerea gingiei. Rezultatul este acela că fața pare mai suptă, iar în timp apar și ridurile. De exemplu, Fast and Fixed este o tehnică modernă care are la bază inserarea implanturilor în unghiuri calculate cu exactitate, folosindu-se osul nativ în locul reconstrucțiilor osoase.
Cea mai bună alegere în ceea ce privește confortul
Atât punțile dentare, cât și implanturile sunt tratamente pe care le alegem pentru a ne bucura de beneficiile lor pe o perioadă cât mai lungă de timp. Prin urmare, gradul de confort oferit de fiecare dintre ele reprezintă un factor primordial pentru a decide care dintre cele două soluții este cea mai bună. Trebuie să știi că, deseori punțile dentare irită gingia, pe când implanturile, având susținere în os, se simt la fel ca dinții naturali.