Fie că lucrezi în industrie, construcții, agricultură sau orice alt mediu potențial periculos, unde există praf sau particule dăunătoare organismului, este important să-ți protejezi sistemul respirator. Adesea, acest inamic invizibil poate contribui la apariția mai multor probleme, nu doar în plămâni, ci în tot corpul. Praful care conține particule foarte fine, suficient de mici pentru a fi inhalate, dar destul de mari ca să rămână blocate în țesutul pulmonar, fără a mai fi expirate, are un impact direct asupra sănătății. Pe lângă căile respiratorii, acesta afectează și ochii, de aceea este important să porți echipamente de protecție adecvate. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească dacă lucrezi într-un mediu cu praf:
Mască de protecție
O persoană adultă respiră de aproximativ 25.000 de ori, ceea ce înseamnă 18-20 de respirații/minut. Aerul curat este vital pentru un organism sănătos. Din păcate, foarte mulți oameni lucrează în medii riscante, iar pentru asta au nevoie de măști de protecție, de unică folosință, care împiedică inhalarea prafului. În acest sens, semi măștile cu filtre schimbabile ori detașabile reprezintă alegerea perfectă pentru o protecție respiratorie optimă în mediile de lucru cu toxicitate ridicată.
Ochelari de protecție
Nu este de ajuns să-ți acoperi nasul și gura atunci când lucrezi într-un mediu cu mult praf, ci trebuie să-ți protejezi și ochii împotriva particulelor fine. În acest sens, poți folosi ochelari de protecție pentru sudură sau praf care au rolul de a ține pulberile la distanță. Este important să știi că oamenii percep aproape 85% dintre impresiile senzoriale cu ajutorul ochilor și că niciun alt organ nu transmite atât de multe informații, de aceea este esențială protejarea vederii împotriva influențelor negative de orice natură. Cel mai popular material folosit pentru fabricarea lentilelor de protecție este policarbonatul, care cântărește mai puțin de jumătate din greutatea sticlei, lucru ce face ochelarii rezistenți la impact și foarte confortabili de purtat. Unele modele protejează ochii de leziuni doar frontal, în timp ce alte tipuri de ochelari asigură protecție împotriva prafului și pulberilor frontal, dar și lateral.
Mănuși de protecție
Un muncitor care lucrează în construcții va avea nevoie de mănuși de protecție pentru a-și proteja mâinile și de praf, pe lângă alte lucruri care îi pot provoca zgârieturi sau tăieturi. Praful afectează pielea, mai ales dacă aceasta este sensibilă, se înroșește ori se irită ușor. Mănușile de protecție sunt de un real ajutor și în cazul persoanelor care suferă de dermatită atopică deoarece praful este unul dintre factorii care declanșează sau agravează această eczemă.
Un gram de praf, adică aproape o jumătate de linguriță, conține în jur de 1.000 de particule și 250.000 de alergeni. Daunele pe care le poate provoca în organism sunt semnificative, de aceea este absolut necesar să se folosească echipamente de protecție adecvate în mediile unde există mult praf.