Cu toate că izolarea locuinței reprezintă un pas foarte important pentru a obține acea locuință confortabilă precum cu toții ne-am dori să avem, acest proces este în continuare ignorat de către foarte mulți constructori și proprietari.
Prin urmare, o mulțime de locuințe din România sunt în continuare neizolate și la fel de multe au fost izolate fie cu materiale de proastă calitate, sau de către lucrători neprofesioniști. Iar acest lucru este foarte greșit și vine la pachet cu o mulțime de neplăceri.
Izolarea locuinței ne asigură confortul iar de aceea nu ar trebui să privim această lucrare cu scepticism, ci dimpotrivă. Ar trebui să apelăm mereu doar la cele mai bune opțiuni în materie de izolații, astfel încât confortul final să fie unul cu adevărat superior.
Practic, izolația are scopul de a ne oferi o temperatură constantă în interiorul casei, de 23-24 de grade, un grad optim de umiditate precum și cât mai puțin zgomot din exterior. Locuința ta îți oferă astfel de condiții? Dacă răspunsul este unul negativ, ar trebui să ai în vedere o lucrare de izolatie cu spuma poliuretanica a casei tale.
Ce poți face pentru început pentru a obține o izolare excelentă? Izolează pereții, montează geamuri termopan de calitate superioară și folosește un sistem de conducte de distribuție cu pierderi de energie minime sau inexistente.
Izolația exterioară a casei garantează confortul mult dorit
Cel mai important pas pentru a obține confortul optim în locuința ta este o bună izolare a pereților exteriori. Doar că și aici pot apărea foarte multe semne de întrebare. Iar asta deoarece există numeroase opțiuni, iar tu ți-ai propus cu siguranță să o alegi pe cea mai bună dintre ele.
Înainte de a începe izolarea locuinței, va trebui să te gândești și la izolarea fundației, a terasei precum și a mansardei. Doar astfel poți obține o izolare perfectă.
Apoi, va mai trebui doar să stabilești ce material vei folosi pentru izolarea casei tale. Aici, ai mai multe opțiuni, iar în rândurile următoare îți vom prezenta câteva dintre cele mai populare.
Polistiren expandat
Se folosește în mod foarte frecvent polistirenul expandat datorită prețului său accesibil. Iar avantajele nu îi lipsesc. Nu este un material greu, te protejează de igrasie și mucegai, iar pereții continuă să respire. Totuși, are și dezavantaje. Acesta se aprinde ușor și totodată poate fi un bun adăpost pentru rozătoare.
Polistiren extrudat
Nici polistirenul extrudat nu este o opțiune de ignorat. Densitatea sa mare îl ajută să fie un foarte bun izolator termic, iar de aceea se folosește adesea la fundații și subsoluri. Are o rezistență foarte bună însă dezavantajul său este acela că nu permite pereților să respire. Astfel, șansele ca mucegaiul și igrasia să apară sunt destul de mari.
Spumă poliuretanică
De departe cea mai bună opțiune pentru izolarea unei locuințe este spuma poliuretanică. Este un material foarte avantajos și, chiar dacă are un preț nu la fel de accesibil precum restul materialelor, te ajută să îți recuperezi costurile prin economiile pe care le vei face de-a lungul timpului. Izolează termic și fonic, are o greutate redusă și totodată o rezistență superioară.
Vată minerală bazaltică
La fel de des folosită este și vata minerală bazaltică. Având un preț destul de mare, este de la sine înțeles faptul că nici avantajele nu lipsesc. Este un material rezistent la foc, la fel precum spuma poliuretanică, izolează fonic însă are o greutate destul de mare.
Vată minerală de sticlă
Iar în final mai trebuie să includem pe lista noastră și vata mineraă de sticlă. Aceasta are o flexibilitate ridicată, izolează bine termic, însă nu este recomandată folosirea sa în zonele în care temperaturile sunt mari.
Acestea sunt așadar principalele materiale pe care le poți folosi pentru izolarea casei tale, iar dacă ai nevoie de o recomandare, atunci sugestia noastră este să folosești spuma poliuretanică.