7 sfaturi utile pentru renovarea pereților

Pereții sunt un element important al locuinței, iar odată la câțiva ani aceștia necesită renovare – pe măsură ce trece timpul își pot schimba culoarea, se pot crăpa ori pot apărea mici găuri din diverse cauze.

Iată așadar, șapte sfaturi utile ale specialiștilor în domeniu pentru o renovare de calitate:

 

  • Utilizarea uneltelor potrivite pentru renovarea pereților

 

Nu poți renova pereții fără uneltele specifice, iar în acest sens îți vor fi necesare următoarele: șpaclu (pentru curățare); vas (pentru materiale); șmirghel (finisare); trafalet (aplicare vopsea); găleată, gletieră (pentru aplicarea unui glet pentru finisaj) și o scară (la nevoie).

 

  • Curățarea pereților

 

Înainte de orice altceva, este recomandat să cureți pereții cu ajutorul unui șpaclu. De ce? Pentru că este necesară îndepărtarea tuturor materialelor de-a lungul fisurii, tocmai până la tencuială – acesta este primul pas spre renovarea pereților. Specialiștii recomandă o foarte bună curățare în jurul fisurilor și evitarea aplicării materialelor de reparare înainte de acest prim pas.

 

  • Utilizarea unui chit acrilic

 

Acest material se aplică pe pereți pentru a repara crăpăturile. Este un material eficient și ușor de folosit pentru că nu necesită preparare. Se va aplica după curățarea zonei afectate și ar trebui nivelat în mod corespunzător.

 

  • Pregătirea pereților pentru aplicarea gletului

 

După ce te-ai asigurat că s-a uscat chitul, poți face pasul următor și anume, aplicarea unei benzi speciale pe întreaga fisură – aceasta se numește bandă fibră, având rol de armare și creare de aderență pentru glet. O astfel de bandă este factorul de susținere pentru glet, așadar nu este recomandat să „sari” peste aplicarea ei.

 

  • Utilizarea gletului pe toată zona afectată a peretelui/pereților

 

Această etapă a renovării este puțin mai dificilă și de durată, deoarece gletul trebuie aplicat cu mare atenție, în două straturi – înainte de a aplica și al doilea strat însă, ar trebui să aștepți aproximativ douăzeci și patru de ore pentru ca stratul inițial să se usuce complet. 

 

  • Folosirea amorsei și rolul acesteia

 

Amorsa se aplică exact înainte de vopseaua lavabilă. Este un material ce îndeplinește numeroase roluri: asigură aderența vopselei, contribuie la uniformizarea stratului de vopsea, reduce consumul de vopsea și previne apariția petelor. Poate fi utilizată pentru renovarea pereților pe orice strat suport.

 

  • Alegerea vopselei corecte

 

Odată cu alegerea vopselei, te apropii de finalizarea lucrărilor de renovare a pereților. Este indicat să alegi cu atenție nuanța corectă în cazul în care optezi pentru vopsea colorată, iar aplicarea eficientă a acesteia o poți realiza cu ajutorul unui trafalet mediu sau mare.

În concluzie, fisurile pereților sunt o problemă comună ce poate apărea indiferent dacă locuința este veche sau nouă, așadar este bine să fii mereu pregătit pentru a rezolva rapid lucrurile.