6 secrete care te vor face un antreprenor modern

Antreprenoriatul îţi oferă oportunitatea de-a conduce propria afacere. Deciziile pe care le iei încă din faza de proiect, dar mai ales după ce ai început activitatea, vor influenţa reuşita ideii tale. Va trebui să stăpâneşti noţiuni financiare, juridice, de personal, marketing şi relaţii cu clienţii. Iată câteva secrete din experienţa unor antreprenori de succes.

Investeşte în ceea ce cunoşti

Un start-up nou te pune în poziţie de debutant, într-o competiţie acerbă cu jucători cu vechime şi experienţă. Poţi recupera din acest ecart dacă ai măcar un minimum de informaţii despre domeniul în care activezi. Nu trebuie să fie cunoştinţe enciclopedice, este suficient să nu porneşti de la zero.

Amenajează un sediu primitor

În funcţie de specificul activităţii pe care o alegi, vei avea nevoie de un sediu. Amenajarea acesteia are atât raţiuni practice, cât şi de marketing. Pentru tine şi echipa de angajaţi, va fi spaţiu de lucru. Pentru clienţi şi potenţiali parteneri de afaceri, va fi o carte de vizită. 

Pentru idei de amenajare poţi apela la sfaturile unui specialist. Orice tip de accesorii care ajută la relaxare este binevenit. De pildă, instalarea unui fotoliu Komoder la birou îţi oferă prilejul deconectării de la grijile afacerii chiar în timpul programului.

Asigură finanţarea necesară

Prudenţa financiară este atributul antreprenorilor de succes. Acesta nu trebuie confundat cu reticenţa în a investi. Asigură-te că ai resursele necesare intrării în piaţă. Dacă ai economisit, investeşte banii eficient. Dacă nu dispui de toată suma, solicită un împrumut sau aplică pentru o finanţare nerambursabilă prin proiecte guvernamentale sau europene. 

Monitorizează veniturile şi cheltuielile

Dacă ai studii de specialitate, te poţi ocupa personal de contabilitatea afacerii. Dacă nu, apelează la un contabil bun, ale cărui sfaturi te vor ajuta să păstrezi o balanţă eficientă. Fii tot timpul pregătit pentru un impas financiar neanunţat. Încasările tale pot fi în numerar sau în cont, la termen. Încearcă să controlezi plăţile către stat, furnizori şi angajaţi astfel încât să nu rămâi niciodată descoperit. 

Rămâi conectat cu noile tehnologii

Antreprenorul modern este tot timpul conectat. În era digitală, administrarea afacerii nu se mai face doar cu registre. Aplicaţiile dedicate, serviciile de monitorizare şi contabilitate disponibile pe laptop şi telefon sunt doar câteva dintre instrumentele pe care le poţi folosi pentru a-ţi uşura munca. 

Fii pregătit să răspunzi în situaţii de criză

Pandemia din prima parte a anului 2020 a cernut o mulţime de idei şi de afaceri. Regulile stricte de distanţare impuse în întreaga lume au fost o provocare pe care doar cei mai înţelepţi dintre antreprenori au trecut-o. Cei care au reuşit să scoată maximum din instrumentele de videoconferinţă au păstrat în permanenţă contactul cu personajele importante ale afacerii şi au continuat activitatea.

Intrarea în antreprenoriat este o decizie plină de responsabilităţi. Fie că renunţi la un job pentru un start-up sau această investiţie este prima ta activitate, trebuie să respecţi câteva reguli de bază pentru a avea succes. Dacă eşti la început de drum, nu ezita să soliciţi ajutorul celor care au reuşit în domeniul tău.