Un credit poate fi soluția rapidă și la îndemână atunci când proiectele tale au nevoie de finanțare. Deși poți accesa diferite credite în condiții avantajoase, este bine să verifici criteriile de acordare și condițiile de eligibilitate solicitate de fiecare instituție bancară, pentru a identifica cel mai bun tip de credit, potrivit nevoilor tale.
Fără un credit nu poți să îți urmezi proiectele sau să faci renovările dorite în casă. Fiecare persoană apelează cel puțin o dată la un credit pentru îndeplinirea dorințelor sau a unui vis mai vechi. Îți recomandăm să faci o verificare online pentru a vedea avantajele oferite de fiecare credit bancar existent și pentru a identifica creditorul potrivit pentru tine. Iată ce mai trebuie să ai în vedere, înainte de a lua orice decizie legată de solicitarea unui credit.
1. Varietate de credite
Există o multitudine de împrumuturi din care poți alege varianta potrivită pentru tine. Diferite tipuri de credite pentru persoane fizice acoperă necesități variate. Găsești de la credite de consum sau de refinanțare, până la credite auto sau pentru locuință. Tu alegi de ce anume ai nevoie și poți verifica cerințele minime de îndeplinit, pentru a ști ce acte ai nevoie și dacă poți beneficia de creditul respectiv.
2. Suma necesară
Înainte de a solicita un credit este bine să îți faci un calcul în ceea ce privește balanța de venituri și cheltuieli. Dacă ai alte credite în derulare este bine să te gândești cu atenție la suma de care ai nevoie, astfel încât să îți poți permite plata ratelor și rambursarea creditului, fără a te împovăra.
Uneori poți să ai posibilitatea de a solicita un credit mai mare decât nevoile tale reale. Ideal este să nu te bucuri de mai mulți bani, rambursarea sumei totale te poate costa mai mult în această situație, pentru că vei înapoia creditul și dobânda aferentă acestuia.
3. Perioada contractuală
Pentru fiecare credit contractat perioada de rambursare este diferită și în anumite condiții și situații, așa cum este cazul unui credit pentru locuință, perioada de creditare poate fi de până la 35 de ani. Fiind vorba de un timp îndelungat, rata creditului poate fi mai mică. Ea depinde însă, în mare măsură, de valoarea totală împrumutată și de tipul de dobândă pentru care optezi.
Există variații considerabile între dobânda fixă și dobânda variabilă, de la un tip de credit la altul. În plus, unele împrumuturi sunt cu dobândă fixă în primii ani și cu dobândă variabilă, ulterior.
4. Moneda creditului
Analiștii financiari spun că este bine să ne împrumutăm în moneda în care primim salariul. Unele credite bancare pot fi solicitate și în alte monede, nu doar în RON. Verifică clauzele și vezi care este varianta cea mai bună pentru tine.
5. Condiții specifice
Alături de condițiile de eligibilitate impuse de fiecare instituție bancară pentru creditele acordate, uneori pot exista și condiții specifice pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi creditul necesar. Derogările sunt rare și dacă te afli într-o situație specială este bine să verifici dacă te poți încadra în parametrii pretinși de bancă.
Vechimea minimă totală în muncă pentru solicitarea unui credit este de 1 an, din care ultimele 3 luni la actualul loc de muncă, sau 12 luni vechime neîntreruptă la actualul loc de muncă, sau cel puțin 1 an experiență în câmpul muncii, dacă ai o profesie liberală.
Alături de salariu sunt acceptate și alte tipuri de venituri, pentru care trebuie să faci dovada cu documente justificative.
6. Creditare online
Astăzi este mai ușor ca oricând să te informezi online despre tipurile de credite pe care băncile le acordă și chiar să soliciți creditul pe care îl consideri potrivit nevoilor tale, online.
Îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, întocmirea dosarului cu actele solicitate, inexistența problemelor cu creditele anterioare, îți oferă șansa de a beneficia rapid de creditul solicitat.
În era vitezei, creditarea se poate obține online, rapid și sigur, dacă sunt îndeplinite condițiile solicitate de unitatea bancară. Înainte de a accesa un credit trebuie să știi ce anume îți dorești și să identifici varianta potrivită ție.