Vitaminele și mineralele sunt elemente esențiale organismului. Pentru a funcționa corespunzător și a se menține puternic, corpul are nevoie de un complex de vitamine și minerale, complex ce poate fi suplimentat din fructe și legume, dar și din folosirea suplimentelor alimentare.
Complex de vitamina B
Vitaminele sunt substanțe de natură organică și au un rol vital în buna desfășurare a metabolismului uman. Complexul de vitamine B este format din 8 compuși solubili în apă, și anume B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Acestea pot proveni din plante, dar și din hrană de origine animală ce a consumat la rândul ei plante. Vitaminele B1 și B2 sunt implicate în metabolismul macronutrienților, contribuind la protecția globulelor roșii. Vitamina B3 joacă un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare prin reducerea lipidelor din sânge, ajutând în același timp la dilatarea vaselor de sânge scăzând tensiunea arterială. Vitamina B5 ajută la menținerea unui nivel normal de colesterol, sintetizează hormonii steroizi și grăbește vindecarea leziunilor. Vitamina B6 este esențială pentru creșterea și dezvoltarea cognitivă, depresie, oboseală, imunitate. Vitamina B7 are un rol important în metabolismul glucozei, lipidelor și aminoacizilor, fiind esențială pentru sănătatea nou-născuților. Vitamina B9 sintetizează hemoglobina și acizii nucleici, asigurând un nivel optim pentru dezvoltarea placentei și a fetusului. Vitamina B12 este implicată în metabolismul aminoacizilor și în sinteza AND-ului și a globulelor roșii.
Magneziu
Magneziul este un mineral extrem de important pentru organism, de care depind sănătatea fizică și psihică. Un nivel optim de magneziu în organism ajută la metabolizarea glucozei și a carbohidraților, la îmbunătățirea digestiei, a funcțiilor respiratorii, la contracararea oboselii și stărilor de extenuare, ajută la creșterea densității osoase, dar și la transportul ionilor de calciu, sodiu și potasiu în membranele celulare. Magneziul luptă împotriva acumulării calciului la nivelul mușchilor, reușind să susțină buna funcționare a acestora.
Calciu
Calciul este cel mai abundent mineral din organism, 99% din cantitatea de calciu aflându-se în structura osoasă și a dinților. Calciul este esențial în coagularea sângelui, buna funcționare a inimii, pentru contracțiile musculare, asigurând în același timp buna funcționare a anumitor enzime, facilitând trecerea lichidelor prin pereții celulari. Un astfel de mineral este important în organism întrucât ajută la evitarea osteoporozei, artritei, cancerului de colon, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, insomnie, menopauză, dureri menstruale, dar și slăbirea structurii osoase și chiar pierderea dinților. Numeroase beneficii suplimente articulatii sunt oferite de folosirea suplimentelor de calciu, alături de magneziu, iar în combinații de suplimente cu vitamina D3, colagen, glucozamină, acid hialuronic, MSM, fac adevărate minuni pentru menținerea unor articulații sănătoase.
Potasiu
Potasiu este un mineral fundamental pentru organism, intervenind în procesele metabolice și ajutând la buna funcționare a creierului și a mușchiului cardiac. De asemenea, potasiul ajută la diureză și eliminarea sodiului care depășește nivelul optim în corp, asigurând eliminarea toxinelor și o activitate normală a glandelor suprarenale. Un nivel optim de potasiu în organism ajută la creștere, prin formarea de noi celule, participă la sinteza proteinelor musculare, reglează activitățile neuromusculare, menține echilibrul acido-bazic și ajută la reglarea sintezei hormonilor de insulină sau glucagonul.
Sodiu
Sodiul este un mineral esențial pentru echilibrul hidro-electrolitic, fiind vital pentru sănătatea stomacului, activitatea neuronală și musculară, contribuind și la eliminarea dioxidului de carbon din plămâni. Alături de potasiu, sodiul participă la neurotransmisia normală, îmbunătățind hidratarea corpului, menținând și valorile normale ale PH-ului sangvin. Fiind prezent în sistemul circulator, sodiul influențează tensiunea, având și rol anticoagulant.