5 tratamente pentru păr pe care trebuie să le încerci toamna asta

Podoaba capilară, mândria multor doamne și domnișoare, este expusă multor factori de mediu, iar schimbările atmosferice specifice toamnei nu fac decât să o supună unor agresiuni suplimentare. Din acest motiv, părul ar trebui să primească o atenție deosebită în perioada sezonului rece. Dacă ai senzația că părul tău are de suferit, dacă ți se pare că nu mai are volum și vitalitate, ia în calcul câteva tratamente care-i pot reda frumusețea. 

Aminoacizii și proteinele

Proteina este elementul structural de bază al firului de păr și al foliculului pilos. Majoritatea firelor de păr se află în faza de creștere, prin urmare, aportul de proteine are un impact semnificativ asupra sănătății acestora. Carența de proteine poate scurta faza de creștere, făcând ca firul de păr să intre mai repede în repaus și ulterior în faza de cădere.

Cisteina și lizina sunt cei mai studiați aminoacizi pentru rolul lor în procesul de creștere a firului de păr. Suplimentarea dietei a condus la scăderea ratei de cădere a părului. Cisteina este implicată în formarea legăturilor disulfidice, responsabile de forța părului. În cadrul patologiilor asociate cu un nivel scăzut de cisteină, firul de păr devine fragil, subțire și decolorat. Lizina are un rol important în absorbția fierului, mineral implicat, de asemenea, în creșterea firului de păr.

Fierul

Fierul este un mineral implicat în diviziunea celulară și în procesul de creștere a firului de păr. Foliculul de păr este sensibil la nivelul de fier din organism, iar deficitul poate conduce la subțierea firelor de păr sau chiar la căderea acestora. Pentru a afla dacă ai deficit de fier, solicită-i medicului tău de familie analize de sânge în acest sens!

Zincul

Zincul este un oligoelement esențial ce intervine în cataliza reacțiilor biochimice din organism și în procesul de creștere a părului, căderea acestuia fiind unul dintre simptomele deficitului. Aplicarea topică a produselor cu zinc și suplimentarea dietei au condus la rezultate satisfăcătoare în tratamentul căderii părului.

Cafeina

Studiile in vitro au demonstrat efectele cafeinei asupra creșterii firului de păr. Cafeina favorizează proliferarea celulară și alungirea firului de păr, prelungind durata perioadei anagen. Aplicarea topică a unor soluții sau produse cosmetice pe bază de cafeină reduce, semnificativ, căderea părului și stimulează regenerarea sa.

Vitaminele B

Complexul B cuprinde mai multe vitamine implicate în diferite funcții și reacții chimice ale organismului. Dintre toate vitaminele B, deficitul de biotina a fost cel mai studiat pentru implicațiile sale în procesul de creștere a părului. De aceea, corectarea acestuia a condus la încetinirea căderii părului.

În concluzie, aspectul părului se află în strânsă legătură cu nivelul nutrițional al organismului nostru. Cheia pentru un păr sănătos este dieta echilibrată care trebuie să conțină alimente bogate în vitamine pentru păr, oligoelemente și proteine în cantități corespunzătoare.

Surse informative

Hosking, Anna-Marie, et al. “Complementary and Alternative Treatments for Alopecia: A Comprehensive Review.” Skin Appendage Disorders, vol. 5, no. 2, 2019, pp. 72–89., doi:10.1159/000492035.

Guo, Emily L., and Rajani Katta. “Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use.” Dermatology Practical & Conceptual, 2017, pp. 1–10., doi:10.5826/dpc.0701a01.