5 sfaturi utile pentru o experiență „work from home” mai sigură

Pandemia COVID-19 a reprezentat o oportunitate solidă pentru infractorii cibernetici de a specula vulnerabilitățile informatice ale oamenilor care lucreaza de acasă. 

În cadrul acestui articol vom puncta unul dintre aspectele cele mai importante pe care infractorii cibernetici mizează în aceste momente și anume tranziția masivă care s-a petrecut de la birou la munca remote și pericolele la care se expun angajații și datele companiilor, pe care ei le folosesc, când sunt în afara protecției rețelelei informatice business. 

1. Verificați setările routerului de acasă și schimbați setările implicite

Traficul de date tranzitează acum router-ul dvs. wireless personal. O mare parte dintre infractorii cibernetici încearcă să profite, de cele mai multe ori, de echipamentele personale pentru a intercepta traficul Wi-Fi, obținând într-un final acces la rețeaua dvs. 

Cum puteți accesa panoul de control al router-ului? În bara de adrese a browser-ului, introduceți link-ul http://192.168.1.1, în timp ce sunteți conectat la rețeaua wireless personală și veți avea acces la o mulțime de setări ale routerului. 

ESET Password Manager care este un modul de administrare a parolelor și parte a soluției de securitate ESET Smart Security Premium, vă ajută să implementați parole solide și complexe fără a fi nevoie să le memorați.

2. Scanați rețeaua wireless pentru dispozitivele necunoscute, conectate ilegitim

Persoanele neautorizate infiltrate în rețeaua dvs. personală pot fi identificate ușor cu ajutorul instrumentelor de scanare a rețelei. ESET Smart Security Premium, are încorporat un modul de scanare numit Connected Home Monitor, care vă permite să descoperiți “intrușii” care utilizează fără permisiunea dvs. conexiunea Wi-Fi. 

3. Păstrați firmware-ul actualizat la zi și renunțați la produsele legacy (modele vechi pentru care nu se mai oferă suport de actualizare software)

Ca măsură de securitate, mențineți firmware-ul router-ului dvs. actualizat la cea mai recentă versiune oferită de producător. În cazul în care utilizați o versiune neactualizată, care nu mai beneficiază de suport, ideal ar fi achiziționarea unui nou router.

4. Utilizați o rețea privată virtuală (VPN) pentru criptarea comunicării

Persoanele care lucrează de la distanță și au nevoie de acces la intranet vor folosi rețele publice nesigure. Datorită unui VPN, pachetele de date care alcătuiesc comunicarea sunt mai ferite de atacatori, decriptarea fiind autorizată doar la capetele acestui tunel de comunicare, precum dispozitivele angajaților și rețeaua corporativă.

5. Optați pentru o metodă de autentificare cu doi factori (2FA), dacă aveți posibilitatea

Pentru a veni în sprijinul firmelor și angajaților care își desfășoară acum activitatea de acasă, ESET oferă gratuit licențe business ale soluțiilor antivirus, anti-malware și de autentificare 2FA, destinate pentru securizarea sistemelor business, ce garantează o protecție eficientă a echipamentelor de lucru, a datelor și o navigare sigură pe web.

Descarcă acum gratuit protecție pentru sistemul PC de acasă (Home Edition) (90 zile – fără obligații): https://www.eset.ro/trial90

Descarcă acum gratuit protecție business ESET pentru sisteme PC (90 zile – fără obligații): https://www.eset.ro/business/eca90

ESET oferă acces si la o serie de ghiduri utile pentru angajați și administratorii IT, ce includ sfaturi și idei pentru o mai bună securizare a rețelei de acasă în această perioadă.

CategoriiIT