5 sfaturi pentru o curățenie de primăvară rapidă

Odată cu sosirea primăverii, este indicat să faci o curățenie generală în locuință, pentru a o împrospăta. Este posibil ca sarcina să ți se pară complicată și consumatoare de timp, dar, dacă te organizezi, vei reuși să faci acest lucru rapid și fără prea mari bătăi de cap. Iată mai jos cinci sfaturi pentru o curățenia de primăvară în doi timpi și trei mișcări.

Planifică zilele de curățenie și fă o listă cu treburile casnice

Listele sunt întotdeauna importante pentru organizare, iar curățenia de primăvară nu face excepție. Cu o astfel de listă vei ști exact ceea ce ai de făcut în fiecare încăpere și îți vei doza timpul și efortul. În plus, este satisfăcător să bifezi, rând pe rând, fiecare sarcină finalizată. Dacă nu locuiești singură, implică fiecare membru al familiei în curățenia de primăvară, în funcție de capacități. De asemenea, planifică zilele de curățenie. Dacă lucrezi, în mod sigur nu vei putea să aloci mai multe zile la rând în cursul săptămânii pentru această activitate, dar ai putea să împarți sarcinile pe mai multe weekenduri și pe încăperi. În maximum o lună, casa ar trebui să strălucească de curățenie.

Aprovizionează-te cu produse și echipamente pentru curățenie

Este bine să ai la îndemână tot ceea ce ai nevoie pentru o curățenie rapidă: saci de gunoi, cel mai bun aspirator vertical, coșuri de rufe, găleți, șervețele umede, prosoape de hârtie, mop, perii, mănuși de cauciuc. De asemenea, pune într-un coș toate produsele de menaj, precum detergenți, înălbitori, dezinfectant. Nu uita de produsele ecologice, ca bicarbonatul de sodiu, săpunul negru, săpunul de Marsilia, oțetul de uz casnic și diverse uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene și dezinfectante, precum cele din arbore de ceai și de lămâie.

Începe cu o triere a lucrurilor

Pentru o curățenie de primăvară eficientă, ai nevoie să faci în prealabil o triere a lucrurilor. Ia un coș de rufe și mergi prin fiecare cameră și vezi care sunt lucrurile pe care nu folosești decât rar sau niciodată. Acestea din urmă pot fi, în funcție de starea lor, refolosite în alt scop – de exemplu, niște cești frumoase pot deveni ghivece pentru cactuși -, donate, vândute sau chiar aruncate. Mulți oameni au tendința de a acumula lucruri, dar, dacă te debarasezi de ceea ce nu folosești niciodată, casa ta va fi mai aerisită și ordonată.

Ce cureți și în ce cameră

În bucătărie, începe prin a goli dulapurile și sertarele, a arunca produsele expirate, a curăța rafturile și a reorganiza lucrurile poate mai eficient decât au fost anterior. Cu această ocazie, poți face o listă a obiectelor de care ai nevoie. De exemplu, dacă familia s-a mărit, un frigider cu doua usi ar putea să acopere noile nevoi. Apoi curăță electrocasnicele mari și mici, de la mașina de spălat vase la aparatul de cafea. Spală faianța, gresia, geamurile, perdelele și covoarele, dacă există, curăță de praf jaluzelele și degresează țevile. În celelalte încăperi – dormitor, living, birou etc. -, sterge praful și spală covoarele. Pe acestea din urmă, fie le trimiți la curățătorie, fie le speli cu aspiratorul, dacă ai unul și cu această funcție. Scoate toate țesăturile – draperiile, pilotele, huse, perne, cuverturi și pături – și du-le la curățătorie sau pune-le în mașina de spălat, după caz. Șterge praful și apoi spală pe jos. Ca reguli generale, este recomandat să cureți întotdeauna de sus în jos, de la plafon la podele.

Aerisește regulat locuința

După fiecare etapă din curățenia de primăvară, aerisește locuința. Astfel, toți compușii organici volatili, precum și cei emanați de produsele de menaj vor fi eliminați. În general, potrivit mai multor studii, aerul din interiorul casei este mai poluat decât cel din exterior, iar acest lucru poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. Aerisește casa în fiecare zi, măcar dimineața și seara, timp de 15 minute, indiferent de vreme.

Sezonul de primăvara este sinonim cu reînnoirea, dar și cu curățenia generală, o modalitate pentru mulți de a se simți mai bine în propria casă. Curățenia de primăvară nu este întotdeauna ușor de făcut, dar, cu sfaturile de mai sus, vei reuși să o duci la bun sfârșit rapid și eficient.

Sursa foto: Pexels