5 sfaturi pentru a evita neînțelegerile din familie legate de bani

Poate că banii nu aduc fericirea, dar cu siguranță pot aduce disensiuni în familie. Numeroase studii au arătat că banii se numără printre principalele cauze de ceartă într-o relație. Acest lucru se datorează faptului că suntem oameni diferiți, crescuți în moduri și medii diferite, cu propriile concepte despre gestionarea banilor, care de multe ori este posibil să nu fie compatibile cu cele ale partenerului de viață.

 

Din acest motiv am alcătuit o listă de sfaturi care să vă ajute  să evitați certurile din familie legate de bani.

1. Găsiți un obiectiv comun

Dacă o persoană din relație va fi mai chibzuită și alta mai risipitoare, diferențele acestea pot duce la frustrări și certuri dacă nu sunt adresate.
De aceea, recomandăm stabilirea unui obiectiv comun, precum economisirea pentru o casă sau pentru o vacanță într-un loc exotic, posibilitățile sunt nenumărate. Obiectivul comun vă va motiva pe amândoi să fiți mai chibzuiți și vă va ajuta să rezistați mai ușor achizițiilor inutile.

Odată ce ați stabilit obiectivul comun spre care veți lucra împreună, puteți să încercați să vă înțelegeți și diferențele.

2. Fiți sinceri cu privire la situația financiară pe care o aveți

O abordare foarte sănătoasă pentru a asigura bunăstarea financiară este afișarea informațiilor financiare între partenerii de relație. Înainte de căsătorie sau de luarea unui pas important în relație, ar trebui să discutați despre conturile bancare deținute, cardurile de credit, împrumuturile realizate, overdrafturi, etc.

Dacă ambii parteneri sunt în cunoștință de cauză cu privire la situația financiară a celuilalt, aceștia pot lua mult mai ușor decizii legate de deschiderea de conturi comune sau conturi de economii.

3. Realizați un buget lunar

Confuzia și neînțelegerile pot apărea foarte ușor dacă banii nu sunt gestionați cu grijă, și pare că sunt cheltuiți în moduri de care nu ați luat cunoștință.

Un buget lunar cu veniturile și cheltuielile realizate de ambii parteneri pe parcursul lunii poate clarifica situația. În acest mod, toate cheltuielile sunt la vedere și partenerii pot discuta mai ușor despre necesitatea anumitor cheltuieli fără a se ajunge la ceartă.

În cazul în care ajungeți la concluzia că toate cheltuielile sunt absolut necesare, nu este o problemă; înseamnă că de acum vă puteți gândi la modalități de creștere a veniturilor în cazuri de urgență, precum un împrumut rapid până la salariu, un overdraft sau un împrumut de la familie și prieteni.

4. Vorbiți despre cheltuieli

Comunicarea este esențială în orice cuplu. Acest lucru este valabil și în cazul gestiunii situației financiare comune. Dacă partenerul tău face alegeri financiare proaste, soluția nu este să îi reproșezi acest lucru, ci să comunicați pentru a-i afla motivația.


În același timp nu ar trebui să cumperi lucruri pe ascuns. Dacă trebuie să ascunzi achiziția unui lucru de partenerul tău, probabil că trebuie să te gândești de două ori înainte de a-l cumpăra.

5. Să dețineți bani personali

Fiecare cuplu își gestionează situația financiară diferit, unii au un cont comun pentru cheltuieli și conturi personale separate, ori două conturi comune pentru cheltuieli și economii și câte un cont separat.

Cert este că sunt o mulțime de variante pentru împărțirea banilor în cuplu. Însă recomandăm deținerea de fonduri proprii sau bani de buzunar pentru a vă asigura un grad de independență financiară. Dacă ambii parteneri dețin fonduri proprii nu se vor mai simți vinovați pentru realizarea de achiziții personale.