Mâncarea picantă este extrem de apreciată în întreaga lume. Gustul său e unul inedit, chiar dacă sunt și persoane care nu agreează senzația de iute. Ba mai mult, aceste tipuri de preparate aduc multiple beneficii organismului prin savoarea lor.
Deși în bucătăria românească mâncărurile nu sunt foarte picante, am împrumutat de-a lungul timpului numeroase preparate și alimente picante din India, Asia, Africa ori America Latină. De la condimente clasice precum ardei iute, piper, chili, usturoi, turmeric sau boia, până la combinațiile inedite de genul sosului salsa ori curry, toate se folosesc pentru a oferi un gust intens mâncărurilor. Iată câteva dintre preparatele picante din meniul gurmanzilor:
1. Phall Curry
Popoarele din cele mai fierbinți zone ale globului se răcoresc cu mâncăruri picante. Mâncărurile de la care îți ia gura foc vin din țările cu cea mai caldă climă. Phall Curry este o mâncare ce îmbină aromele asiatice și indiene cu cele englezești pentru a le transforma în ceva extrem de picant. Acest preparat, asemănător cu o tocană, este considerat cel mai picant din lume întrucât conține 10 tipuri de ardei iuți, printre care și Bhut Jolokia, cel mai iute ardei.
2. Chimaek
Aripioarele picante sunt preferatele coreenilor, mai ales că le asociază întotdeauna cu berea. Rețeta nu este una prea complicată, însă dacă vrei să servești un astfel de produs iute ai posibilitatea de a comanda aripioare picante cu livrare la domiciliu de la KFC. În acest fel, te poți bucura de o mâncare mult mai rafinată și să înlocuiești clasicii cârnăciori consumați de români alături de bere.
3. Porc Vindaloo
Ardeiul fantomă sau Bhut Jolokia, este recunoscut în Cartea Recordurilor ca cel mai iute din lume. Ei bine, acesta face din carnea de porc Vindaloo un fel de mâncare deosebit de picant și interesant. Fără îndoială, acest preparat culinar este unul dintre cele mai iuți, dar este totodată și savuros, pentru că pe lângă ardei conține usturoi și vin roșu.
4. Shrimp Cocktail
Dacă pentru multe preparate picante se folosește ardei iute, usturoi sau piper, pentru această rețetă din Indiana, SUA, se utilizează mult hrean. Criticii culinari care au servit cocktailul de creveți au decis că este unul dintre cele mai picante preparate la nivel mondial și că experiența gustării acestuia seamănă cu o electrocutare. Iar iuțeala mâncării provine doar de la cantitatea foarte mare de hrean cu care se asezonează creveții.
5. Burger 4 Horsemen
În orașul San Antonio din Texas se prepară o mâncare foarte iute. Este vorba despre un burger care include, pe lângă un sos extra picant, trei tipuri de ardei foarte iuți. Deși burgerul este unul dintre preparatele fast-food iubite în lumea întreagă, se pare că acest sortiment a fost consumat în întregime doar de câteva persoane.
Gurmanzii susțin că prima reacție pe care o ai atunci când mănânci ceva iute este ca și cum ai lua foc la propriu. Însă, în doar câteva minute vei simți beneficiile unui preparat condimentat și te poți bucura de o mâncare deosebită.