Sistemul imunitar este principala linie de apărare împotriva agenților patogeni cum ar fi virusuri, bacterii și așa mai departe.
Deoarece sistemul imunitar al copiilor se află în continuă dezvoltare până aproape de pubertate, este datoria noastră, ca părinți, să ne asigurăm că cei mici au un sistem de apărare cât mai puternic prin efectuarea vaccinărilor recomandate și menținerea unui stil de viață sănătos.
4 sfaturi pentru susținerea sistemului imunitar al copiilor
De la igienă corespunzătoare la obținerea unui somn odihnitor și dietă sănătoasă, există câteva metode care pot fi ușor de implementat în viața de zi cu zi a celui mic fără prea multe bătăi de cap.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste sugestii sunt generale, ceea ce înseamnă că nu pot avea aceleași rezultate pentru fiecare caz. Deoarece fiecare copil este diferit, este recomandat să apelezi la un medic specialist pentru a obține recomandări exacte și personalizate.
Cu toate acestea, câteva sfaturi de luat în considerare pentru susținerea sistemului imunitar al celui mic pot include:
Dieta variată, echilibrată și sănătoasă
Dieta variată este importantă pentru a te asigura că cel mic obține toate vitaminele și nutrienții necesari pentru a crește și a se dezvolta corespunzător. O dietă sănătoasă este formată în parte din fructe și legume proaspete, cereale integrale și surse slabe de proteine.
Tot dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată fac parte și produsele lactate, acestea reprezentând surse importante de calciu pentru oasele celui mic.
Când vine vorba de alimentația copilului, cu cât farfuria este mai „colorată” cu diferite legume și fructe, cu atât poți fi mai sigură că cel mic primește mai multe vitamine și nutrienți necesari.
Obținerea orelor corespunzătoare de somn
Somnul este foarte important pentru sănătatea generală deoarece corpul folosește această perioadă pentru a se repara și a recupera după activitățile efectuate pe tot parcursul zilei.
Deoarece orele necesare de somn diferă în funcție de vârstă, asigură-te că cel mic primește odihna necesara vârstei lui prin discutarea despre acest subiect cu un medic specialist.
Implementarea unei rutine de somn poate ajuta la menținerea fixa a orei de culcare și poate reduce riscul de perturbare a ritmului circadian.
Obținerea vaccinurilor necesare
Pe lângă cele obligatorii stabilite prin programul național de vaccinare, există și alte vaccinuri opționale care pot oferi o protecție mai mare copilului tău cum ar fi vaccinul antigripal, vaccinul împotriva vărsatului de vânt, împotriva meningitei etc.
Mai mult decât atât, în România a început și vaccinarea copiilor peste 5 ani împotriva infectării cu Covid19, ceea ce înseamnă că poți discuta cu medicul specialist și despre această opțiune.
Deoarece fiecare schemă de vaccinare depinde de vârsta copilului, asigură-te că discuți prima dată cu medicul celui mic pentru a te informa despre vaccinurile efectuate deja și despre cele pentru care este eligibil.
Igienă corespunzătoare
Spălatul regulat pe mâini reprezintă o metodă simplă de înlăturare a virusurilor și a bacteriilor prezente și de a împiedica pătrunderea acestora în organism. Educarea celui mic despre beneficiile spălatului corespunzător pe mâini și implementarea unei rutine înainte de fiecare masă poate susține sistemul imunitar prin reducerea agenților patogeni la care este expus.
Pe lângă igiena personală, poți folosi acest moment pentru a-l învăța pe cel mic și despre importanța spălării fructelor și legumelor înainte de a fi mâncate, multe dintre acestea putând reprezenta teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Toate aceste sfaturi generale pot fi ușor de implementat în rutina zilnică a copilului și pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Cu toate acestea, dacă cel mic se îmbolnăvește des sau pe perioade prea lungi de timp, atunci apelează la un medic specialist cât mai curând posibil pentru a afla cauza exactă și pentru a primi recomandările corespunzătoare.