Din punct de vedere utilitar, întrerupătoarele sunt dispozitive care ajută la activarea sau închiderea unui circuit electric. Pe lângă această funcţie esenţială, carcasele propriu-zise trebuie integrate în finisajele si designul clădirii, aşadar au şi un rol estetic. Odată cu dezvoltarea tehnicii şi introducerea a numeroşi consumatori, producătorii de componente electrice s-au adaptat şi pun la dispoziţie o gamă din ce în ce mai variată de întrerupătoare. Iată care sunt cele mai cunoscute categorii şi cum le poţi alege în funcţie de utilitatea lor:
Întrerupătoare simple pentru corpuri de iluminat
Aşa cum o arată şi numele, întrerupătoarele simple comandă asupra unui singur circuit electric. Cele mai comune utilizări sunt în clădiri, pentru acţionarea unui corp de iluminat. Acelaşi tip de întrerupător poate fi folosit şi pentru a porni sau opri curentul ce pune în mişcare un aparat electric. În funcţie de complexitatea instalaţiei electrice, poți opta pentru diferite tipuri de intrerupatoare de pe eOrion.ro. De exemplu, poți alege un întrerupător simplu care poate fi singura comandă a circuitului pe care îl controlează sau poţi alege un model cap-scară, cu două sau mai multe puncte de acces asupra aceluiași consumator. Acestea sunt potrivite pentru scări, coridoare, culoare, spaţii de trecere sau camere mari cu mai multe căi de acces. În varianta ideală, înterupătorul se alege încă de la realizarea sistemului electric al construcţiei. Astfel, vei putea stabili de la bun început sistemul de prindere, dimensiunile, modelul, forma şi culoarea. Între funcţiile suplimentare pe care le pot avea întrerupătoarele se numără şi un bec de veghe care te ajută să identifici butonul de comandă în întuneric.
Comutatoare sau întrerupătoare duble sau multiple
Întrerupătoarele cu mai multe clapete au aceeaşi funcţie de bază precum cele simple, însă fiecare clapetă controlează un circuit separat. Cu ajutorul lor poţi aprinde doar un anumit consumator sau o parte dintr-un sistem. Spre exemplu, dacă ai un candelabru sau o lustră cu mai multe becuri, nu este nevoie să le aprinzi tot timpul pe toate odată. În funcţie de zona pe care o acţionezi, vei activa clapeta ce o controlează. Avantajele unui astfel de sistem sunt de natură economică, dar ţin şi de confortul utilizatorilor. Când aprinzi mai puţine becuri, micsorezi consumul de energie, dar în acelaşi timp, o lumină prea puternică poate deveni uneori deranjantă pentru ochi.
Întrerupătoare inteligente
Piaţa componentelor electrice nu putea ocoli oportunitatea introducerii unor dispozitive „smart” în confortul utilizatorilor. Astfel au apărut întrerupătoarele inteligente, cu ecran tactil, conexiune Wireless, compatibile cu aplicaţii pentru casă sau electrocasnice „smart”. Controlul asupra întrerupătoarelor se poate face fie prin intermediul telefonului mobil de la orice distanţă, fie prin comenzi vocale asupra serviciilor unui asistent inteligent.
Indiferent de tipul de întrerupător pe care îl alegi în funcţie de configuraţia construcţiei în care va fi instalat, criteriul esenţial de care trebuie să ţii cont este siguranţa. Alege produse de calitate, instalate de profesionişti, pentru ca atât casa, cât, mai ales, locatarii ei să fie protejaţi în orice condiţii.