3 activități creative pe care le poți face alături de copilul tău

Timpul petrecut alături de cel mic și de întreaga familie nu doar că întărește legăturile, dar îl ajută și să-și dezvolte pasiunile, abilitățile sociale și spiritul de echipă. De aceea este important să organizezi cât mai des zile sau seri în care îți dedici cât mai multe ore cu aceștia.

Activitățile creative sunt pe primele locuri în listele de lucruri preferate ale copiilor, mai ales pentru cei care dezvoltă vizibil o pasiune pentru acestea. De asemenea, dacă îl încurajezi pe cel mic să se exprime prin artă vizuală, scris, construit etc. poți să-i deschizi noi portițe spre hobby-uri nedescoperite.

Iată câteva dintre activitățile creative pe care le poți face alături de cel mic, indiferent de vârstă:

1. Lucru manual

Aproape toate generațiile au avut contact cu orele de lucru manual, care reușeau să spargă monotonia tocmai prin încurajarea spiritului creativ și a originalității. Chiar dacă cel mic se bucură de aceste ore și la grădiniță sau la școală, acasă poate să treacă la un nou nivel de explorare. Indiferent că îi impui reguli simple de lucru sau îl lași să se exprime în felul său, asigură-te că ai mereu la îndemână accesorii pentru lucru manual.

Nu uita să îi îndemni pe toți cei din familie să se alăture acestor activități și să creezi chiar mici concursuri pe echipe, pentru a-l învăța pe copil cât mai multe elemente de cooperare și mai ales despre rezultatele deosebite pe care le poate aduce munca în echipă.

2. Pictura

Arta este un domeniu care îi oferă copilului tău o diversitate de medii prin care își poate exersa talentul, dar și curiozitatea. Chiar și în cazul copiilor mici, joaca de-a pictura sau cu acuarelele devine un mod de a face cunoștință cu noi texturi, de a recunoaște culorile sau pur și simplu de a observa anumite activități.

Cu ajutorul vopselei sigure pentru copii, care nu conține substanțe toxice, chiar și bebelușii pot fi introduși în lumea artei. Unui copil mic îi poți picta palmele și tălpile, iar apoi să le aplici pe hârtie sau pe diverse materiale precum lemnul. Această joacă se poate transforma într-o lecție pentru copilul tău, în special în perioada inițială de formare.

3. Plantatul florilor

Activitățile creative nu se limitează la aplicarea culorilor sau a vopselei pe hârtie, ci pot fi duse în aer liber. Grădinăritul și plantatul florilor în curte poate deschide la fel de multe oportunități spre dezvoltarea unor abilități și pasiuni. De exemplu, învățarea denumirii florilor pe care le alegi sau a culorilor, în cazul copiilor mai mici, transformă această activitate într-un atlas interactiv.

Copilul tău poate să pună în practică ceea ce învață la școală sau alături de tine, iar timpul petrecut afară, în soare, îi aduce avantaje din toate punctele de vedere. Este important de ținut minte că cei mici au nevoie de contact cu materialele din lumea din jur, de la flori, insecte, pământ, apă și toate elementele naturale care îl pot inspira.

Copilul tău merită cât mai mult timp alături de familie și prieteni, pentru că doar astfel va reuși să devină o ființă socială cu o sumedenie de interese, abilități și pasiuni. Bazează-te pe mediile creative prin care îl poți forma ca individ pasionat și curios.