Îți prezentăm mai jos două rețete clasice de preparate, bune ca la mama acasă, pe care le poți pregăti când ți se face dor de aromele copilăriei. Pregătirea lor nu necesită foarte mult timp, însă gustul lor va fi de neuitat.
Salata de conopidă
Salata de conopidă pare nelipsită de la mesele noastre festive, dar este și o opțiune vegetariană foarte bună în special dacă la preparare înlocuiești o parte din maioneză cu iaurt gras.
Pentru o porție de 5-6 persoane pregătește o maioneză din:
- Un gălbenuș de ou de mărime medie
- 1,5 lingurițe muștar clasic
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- Sare, piper alb sau piper negru măcinat mai mare, zeamă de lămâie
Amestecă atent gălbenușul cu muștar și adaugă treptat uleiul. Pentru ca maioneza să nu se taie, adaugă uleiul încet și în cantitate mică, până când se încorporează complet. Dacă sosul e prea gros poți adăuga câte o linguriță de apă alternativ cu ulei, pentru ca acesta să devină mai fluid (maximum 3-4 lingurițe). Dacă folosești un mixer vertical vei avea nevoie, probabil, de 2 gălbenușuri, deci va ieși o cantitate mai mare. În acest caz, adaugă abia la sfârșit lămâia.
Fierbe o conopidă de mărime medie (600-700 g), ruptă în buchețele de 3-4 cm diametru, în apă cu sare, maxim 5-6 minute. Scurge bine, să nu mai păstreze apa în care a fiert (dacă vrei, o poți folosi la o ciorbiță de legume).
Pasează conopida cu un blender sau chiar și cu furculița, într-un vas separat. După ce s-a răcit, o amesteci cu maioneza, apoi adaugi zeamă de lămâie, sare și piper după gust, eventual un usturoi dat prin răzătoare, apoi presari pătrunjel verde tocat.
Ciorba de perișoare
Îți propunem o variantă clasică de ciorbă de perișoare, pe care să o încerci acasă.
Ai nevoie de:
- 350 g carne tocată (amestec de porc și vită)
- 1 morcov mare
- 1 pătrunjel
- ¼ țelină
- 1 ceapă medie
- 1 ardei roșu sau kapia
- 1 ou
- 2 linguri de orez
- 25 g gris
- Lămâie sau 250 ml borș ori moarede varză
- Frunze de pătrunjel sau mărar,
Taie mărunt ceapa și păstrează jumătate din cantitate pentru compoziția cu carne; restul o călești ușor într-un pic de ulei. Adaugi apoi morcovul, pătrunjelul și ardeiul tăiate cubulețe și le călești 3 minute, apoi adaugi țelina tot cuburi. Stinge cu 2 litri de apă și lasă la fiert.
Între timp pregătește un amestec din carnea tocată, 1 ou întreg, ceapă, gris, orez, sare și pier pe care le amesteci bine până la omogenizare și din care formezi apoi perișoarele. Adaugă-le în zeama care fierbe, lasă la fiert 30-40 minute și mai adaugă încă 0,5 l apă. Drege cu sare și piper iar la sfârșit adaugă fie borș, fie zeamă de lămâie sau moare de varză, și mai dă un clocot.
La sfârșit adaugă pătrunjel tocat sau mărar, în funcție de preferințe.
Poftă bună!