Cârnații sunt unele dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească, iar meșteșugul realizării lor a dat naștere unui număr mare de rețete pentru orice gust. Dacă vrei să te bucuri de cârnați făcuți acasă, iată o selecție de rețete numai bune pentru a fi puse în practică.
Cârnați de casă─rețeta clasică
Ai nevoie de carnea de porc pregătită, tocată, de membrane și de un aparat de umplut carnati. De asemenea, nu uita de condimente: usturoi, boia și piper negru. Amestecul pregătit se pune în aparatul de umplut cârnați, iar ca rezultat te vei bucura de cârnați proaspeți, aromați, făcuți de mâna ta.
Rețetă de cârnați din porc și vită
Pentru această rețetă vei putea folosi și carne de porc, dar și vită. Cârnații rezultați vor fi mai uscați, tocmai datorită aportului de carne de vită. În carnea tocată se adaugă o cantitate generoasă de usturoi, boia iute și piper, dar și câteva fire de cimbru. Nu uita de sare, pentru că aceasta va oferi gustul potrivit cârnaților tăi.
Cârnați de casă din carne de pui
Deși, poate că nu știai, se pot face cârnați chiar și din carne de pui. La fel de gustoși și de ușor de pregătit, acești cârnați sunt un deliciu dacă vrei o alternativă mai ușoară din punct de vedere al caloriilor. Vei avea nevoie de carnea tocată, de cimbru, salvie, usturoi, piper negru și sare, dar și de un element surpriză: brânza.
Rețeta presupune fierberea condimentelor în borș, adăugarea borșului peste carnea de pui tocată și a brânzei. Ai grijă ca brânza să aibă un conținut mare de grăsime, deoarece vei avea nevoie de ea pentru a le conferi cârnaților textura binecunoscută.
Cârnați Butifarra
Pentru această delicatesă vei avea nevoie de carne de porc, usturoi și vin alb, acesta din urmă conferind cârnaților o aromă unică și specială. Deși numele acestor cârnați pare italian, în realitate ei provin din Peru.
Cârnați caltaboși fără orez
Caltaboșii sunt un deliciu ai meselor de Crăciun, iar ei mai poartă denumirea de chișcă. Vei avea nevoie de organe de porc, în speță de ficat, splină și plămâni, de slănină și de carne de lucru de la măcelărie. Acestea se toacă și se amestecă bine cu sare, piper și usturoi, maghiran și ceapă călită.
Cârnați caltaboși cu orez
Dacă vrei o rețetă cât mai apropiată de rețeta moldovenească, atunci în compoziția prezentată anterior va trebui să adaugi și orez. Orezul nu trebuie să fie prefiert, ci se va fierbe o dată cu cârnații.
Cârnați csabai sau cârnați ungurești
Acești cârnați sunt pur și simplu o delicatesă, pentru a cărei preparare trebuie să ai în vedere un condiment specific zonei: paprica. Astfel, vei mai avea nevoie de carne tocată, chimen, paprica dulce si paprica iute, usturoi, sare și slănină.
Cârnați bănățeni
Pentru realizarea acestui tip de cârnați va fi nevoie să lași carnea la macerat pentru ca gustul condimentelor să pătrundă în amestec. Poți condimenta carnea folosind boia dulce sau iute, usturoi și sare.
Cârnați afumați
Tot din zona Banatului vin și acești cârnași delicioși, pe care îi poți face cu ușurință acasă. Deși sunt un amestec de carne de porc și vită, aspectul lor este destul de uscat, însă gustul este divin. Ca și în celelalte tipuri de rețete vei avea nevoie de carne de lucru, dar și de condimente precum chimen sau fenicul. Un element în plus la acest cârnați este zahărul dar și faptul că acești cârnați trec, cu mult înainte de servire, prin afumătoare. Acest proces îi va conserva foarte bine, dar le va oferi și un gust și o aromă cu adevărat sublime.
Cârnați chorizo
Originar din Mexic, acest tip de cârnați folosește carne de porc proaspătă și condimente precum piperul, paprica, nucșoara si cimbrul. Caracteristica specială a acestui tip de cârnați este aceea că ei nu se servesc integral, ci sfărâmați în preparatele tradiționale mexicane.